17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 1:36

Προειδοποιήσεις στη Βρετανία για αγορές πανικού ενόψει Χριστουγέννων λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα

Φόβους για αγορές πανικού ενόψει Χριστουγέννων απευθύνουν παράγοντες της αγοράς στη Βρετανία. Προειδοποιούν για ελλείψεις σε τρόφιμα στα ράφια, τις οποίες αποδίδουν σε προβλήματα στη στελέχωση καίριων θέσεων εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τις ανησυχίες μεταφέρει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον η επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Αγροτών Μινέτ Μπάτερς, εκ μέρους πολλών φορέων στην αλυσίδα εμπορίου τροφίμων και ποτών.

Σημειώνει τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό σε αγροτικές δουλειές, σε οδηγούς φορτηγών και στα καταστήματα λιανικής, ελλείψεις που έχουν γίνει πιο έντονες λόγω της πανδημίας και του Brexit.

Με την επιστολή της η κα Μπάτερς ζητά από την Κυβέρνηση να εγκρίνει πρόγραμμα χορήγησης έκτακτης βίζας εργασίας ώστε οι βρετανικές επιχειρήσεις να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό.

«Χωρίς αυτό, περισσότερα ράφια θα μείνουν άδεια και οι καταναλωτές θα προβούν σε αγορές πανικού για να προσπαθήσουν να περάσουν το χειμώνα», αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Τζόνσον. «Για αυτό πρέπει να έχουμε μία επείγουσα δέσμευση από εσάς ώστε να μπορέσει η βιομηχανία να προσλάβει προσωπικό από εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να περάσουμε το χειμώνα και να μας βοηθήσετε να σώσουμε τα Χριστούγεννα», προσθέτει η κα Μπάτερς.

Η ίδια σημειώνει πως παραγωγοί τροφίμων, που καλύπτουν από φρούτα και λαχανικά έως πουλερικά και κρέας, υποχρεώνονται να τα αφήνουν να σαπίζουν και να τα πετούν, διότι δεν υπάρχει προσωπικό να τα μαζέψει, να τα συσκευάσει, να τα επεξεργαστεί ή να τα μεταφέρει στον καταναλωτή. «Πρόκειται για παρωδία», σχολιάζει.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών αναφέρει πως από τους εποχικούς εργάτες στον τομέα το 2020 μόνο το 11% ήταν κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου.

Λόγω Brexit δεν μπορούν πλέον εύκολα Ευρωπαίοι εργάτες να έρχονται στο ΗΒ για εργασία, ενώ και η πανδημία οδήγησε πολλούς αλλοδαπούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Κυβέρνηση απαντά ότι οι διαθέσιμες βίζες διάρκειας έξι μηνών για εποχικούς εργάτες έχουν τριπλασιαστεί για φέτος στις 30.000 στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, καθώς και ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς είναι «εξαιρετικά ανθεκτική».

Οι φόβοι για ελλείψεις σε τρόφιμα εντάθηκαν λόγω του αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής, που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων μονάδων παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στη Βρετανία. Το αέριο παίζει κρίσιμο ρόλο μεταξύ άλλων στη συντήρηση και στη μεταφορά τροφίμων.

Η Κυβέρνηση συμφώνησε να ενισχύσει οικονομικά την εταιρεία CF Industries στην οποία ανήκουν τα δύο εργοστάσια, ώστε να επαναρχίσει η λειτουργία τουλάχιστον τους ενός. Η έκτακτη στήριξη, ωστόσο, καλύπτει περίοδο τριών εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις τους στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης οι επικεφαλής μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ στη χώρα, όπως τα Tesco και τα Iceland, καλούν τους πελάτες τους να μην πανικοβάλλονται, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι ίσως συνεχιστούν οι εικόνες με προσωρινά άδεια ράφια για κάποια προϊόντα.

Ο Πρόεδρος της Tesco, Τζον Άλαν, εξάλλου, προειδοποίησε πως οι τιμές των τροφίμων ίσως αυξηθούν κατά περίπου 5%, κάτι που απέδωσε στην «τέλεια καταιγίδα» της έλλειψης οδηγών φορτηγών και στην έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα στην αγορά, συνδυασμός που περιορίζει τη διαθεσιμότητα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!