34.2 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 19:19

Πούτιν: Η οικονομία μας θα υποφέρει αν ξεφύγει ο πληθωρισμός

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να ανεβάσει τα επιτόκια στο 12% τον περασμένο μήνα, προειδοποιώντας ότι η οικονομία της Ρωσίας θα υποφέρει, εάν οι αυξήσεις των τιμών αφεθούν εκτός ελέγχου.

Εμπιστοσύνη στο ρούβλι, «τίποτα δραστικό»

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Πούτιν, μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, είπε ότι δεν βλέπει προβλήματα με την αστάθεια του ρουβλίου και πρόσθεσε ότι οι αρχές έχουν εργαλεία για να διατηρήσουν το νόμισμα και τις αγορές υπό έλεγχο.

Το ρούβλι έφτασε το ισχυρότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν έξι εβδομάδες έναντι του δολαρίου, ενισχυμένο από τη σταδιακή αύξηση των πωλήσεων σε ξένο νόμισμα από τους εξαγωγείς και τις προοπτικές ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε έναν καθησυχαστικό τόνο σχετικά με τις προοπτικές για το ρούβλι, μετά από μια σύντομη πτώση τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας ότι η κυβέρνηση δεν κινείται να επιβάλει αυστηρότερα capital controls για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.

Η αστάθεια του ρουβλίου είναι «διαχειρίσιμη», είπε ο Πούτιν. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγείς έχουν «περιοριστεί» στο να επαναφέρουν τα έσοδά τους από το εξωτερικό, πιέζοντας την προσφορά συναλλάγματος, είπε.

«Πρέπει να καταλήξουμε με κάποιο τρόπο σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις -έχουν καταλάβει και έχουν προχωρήσει από το γεγονός ότι είναι πιο ασφαλές να εργάζεσαι εδώ», είπε ο Πούτιν. «Δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα δραστικό».

Οσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2024, δήλωσε ότι «όταν το κοινοβούλιο ανακοινώσει τις εκλογές, θα μιλήσουμε γι’ αυτό».

Εξαιρετικός ο Ελον Μασκ

Χαρακτήρισε τον Ελον Μασκ, «διακεκριμένο άνθρωπο». Οπως είπε, «είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος, ένας δραστήριος και ταλαντούχος επιχειρηματίας». Ο Μασκ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, «κάνει πολλά στον διαστημικό τομέα», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στη Ρωσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, θα συναντηθεί με Πούτιν

Το πολυτελές θωρακισμένο τρένο που μετέφερε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε στη Ρωσία ενόψει της συνάντησης κορυφής με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν -οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι σε αυτή θα επικεντρωθούν στην προμήθεια όπλων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Πούτιν και ο Κιμ πρόκειται να συναντηθούν στη ρωσική περιοχή της Άπω Ανατολής τις επόμενες ημέρες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα αφορά τη διμερή συνεργασία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο επίσης τον Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει τον χρόνο και τον τόπο της συνάντησης. Ο Κιμ και ο Πούτιν θα έχουν επίσημο γεύμα και δεν θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, είπε ο Πεσκόφ.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αγνοούμενοι Κύπρου: «Ένα παλικάρι δύο μέτρα που γύρισε, πίσω μέσα σε ένα κασελάκι»

«Είμαι σίγουρη ότι σήμερα γιορτάζεις αδελφέ μου, γιατί το όνομά σου σβήστηκε από τον κατάλογο των αγνοουμένων και πέρασε στον κατάλογο των ηρώων και...

Ο Ηλιοφώτου ζητά παραίτηση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ

Την παραίτηση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ και της προκήρυξης συνεδρίου αξιώνει με τη δημόσια παρέμβαση του το στέλεχος του κόμματος και πρώην Δήμαρχος Στροβόλου...

Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά γνωστού δικηγόρου της Αθήνας για κακοποίηση της συζύγου του

Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά γνωστού δικηγόρου της Αθήνας για κακοποίηση της συζύγου του, άσκησε η εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Οι αστυνομικοί του τμήματος Ομονοίας πέρασαν...

48χρονη Ρωσίδα έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα

Η 48χρονη Julia Viacheslavovna, από τη Ρωσία είναι το νέο θύμα της ασφάλτου που βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα με τετράτροχη μοτοσικλέτα, όπως ανακοίνωσε η...

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή του Governor’s Beach

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή του Governor’s Beach, η οποία κατέκαυσε περίπου ένα δεκάριο ξηράς βλάστησης, δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας...

Εννέα τραυματίες από σφαίρες σε υδάτινο πάρκο ψυχαγωγίας στο Μίσιγκαν, νεκρός ο δράστης

Ένας ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σε υδάτινο πάρκο ψυχαγωγίας κοντά στο Ντιτρόιτ χθες Σάββατο το απόγευμα (μεσάνυχτα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!