19.9 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 14:40

Πληθωρισμός και γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο επίκεντρο των ανησυχιών της G20

Οι οικονομικοί ηγέτες της G20 συμφωνούν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να απειλήσουν μια εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς η κρίση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 θολώνουν τις προοπτικές.

Ωστόσο, ένα προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος που είδε το Reuters δεν περιείχε άμεση αναφορά στις δυτικές ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία, καθώς είχε ασκηθεί βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι επικεφαλής οικονομικών από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας», ενώ προειδοποίησαν ότι ο μελλοντικός χώρος πολιτικής είναι πιθανό να είναι «πιο δύσκολος και άνισος».

Ο πληθωρισμός είναι επί του παρόντος αυξημένος σε πολλές χώρες λόγω διαταραχών της προσφοράς, αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης, καθώς και αύξησης του κόστους των εμπορευμάτων και της ενέργειας, ανέφερε το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Σημείωσε επίσης ότι η G20 θα συνεχίσει να «παρακολουθεί σημαντικούς παγκόσμιους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών εντάσεων που προκύπτουν».

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν τόσο μέσω τηλεδιάσκεψης όσο και στην Τζακάρτα και οι οικονομικοί ηγέτες της G20 σκοπεύουν να εκδώσουν το τελικό ανακοινωθέν μετά τη λήξη της συνάντησής τους την Παρασκευή.

Ο αποκλίνων ρυθμός ανάκαμψης από την πανδημία περιπλέκει την πορεία πολιτικής για τις κεντρικές τράπεζες. Οι αναμενόμενες σταθερές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν επιστήσει την προσοχή στις πιθανές επιπτώσεις για τις αναδυόμενες αγορές.

Ενώ οι λοιμώξεις της παραλλαγής Omicron του COVID-19 υποχωρούν σε πολλές πλούσιες χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι οικονομικοί ηγέτες της G20 αναμένεται να εκφράσουν υποστήριξη για τη διασφάλιση έγκαιρης και οικονομικά προσιτής πρόσβασης σε εμβόλια, θεραπευτικά, διαγνωστικά και άλλα ιατρικά εφόδια για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!