23.6 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 19:56

ΟΟΣΑ: Αυξημένη η χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής των πλούσιων χωρών στις αναπτυσσόμενες

Οι πλούσιες χώρες έχουν αυξήσει τη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, αν και δεν είναι σαφές εάν θα επιτύχουν το στόχο τους των 100 δισ. δολαρίων για φέτος.

Στην ετήσια ενημέρωσή του για την κλιματική χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δήλωσε ότι οι δωρεές των κυβερνήσεων συνεισέφεραν 78,9 δια. δολάρια το 2018, το τελευταίο έτος για το οποίο είναι διαθέσιμα τα δεδομένα, μια αύξηση 11% από τα 71,2 δισ. δολάρια το 2017.

Τα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνουν δάνεια, επιχορηγήσεις και ένα μικρό ποσό ιδίων κεφαλαίων, καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες οι δημόσιοι φορείς βοήθησαν να ενεργοποιηθούν.

Οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν στον ΟΗΕ το 2009 να συνεισφέρουν μαζί 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2020 για τη χρηματοδότηση του κλίματος στις φτωχότερες χώρες, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας, καταιγίδες και ξηρασία, καταστάσεις που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων παραμένει εφικτός, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, παρόλο που κινητοποιήθηκε η ιδιωτική χρηματοδότηση, η οποία ανήλθε σε 14,6 δισ. δολάρια το 2018, ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με το 2017.

«Αυτό σημαίνει ότι θα χρειασθεί περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», δήλωσε ο Σάιμον Μπακλ, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγής του ΟΟΣΑ. «Δεν είναι αδύνατο, βάσει αυτής της τάσης».

Με τις επενδύσεις στάσιμες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού φέτος, ο ΟΟΣΑ είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε τη χρηματοδότηση του κλίματος.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει την δέσμευσή τους, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και ποιότητας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Άντοου, διευθυντής της Power Shift Africa με έδρα το Ναϊρόμπι.

Ο Άντοου παρότρυνε τις ανεπτυγμένες χώρες να ενισχύσουν την στήριξή τους για «προσαρμογή του κλίματος» – όπως τρόπους αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών συνθηκών ή μεθόδους προσαρμογής των γεωργικών πρακτικών κατά τη διάρκεια ξηρασίας και πλημμυρών.

Μόνο στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας συνεισφοράς έγινε προσαρμογή πέρυσι, ενώ η περισσότερη στήριξη επικεντρώθηκε στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της είναι, από κοινού, ο μεγαλύτερος πάροχος χρηματοδότησης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ε.Ε. δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αύξησε επίσης αυτές τις συνεισφορές της για το 2019, σε 21,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: Reuters

Press Room

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο «καπετάνιος» του κινηματογραφικού Τιτανικού

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο Βρετανός ηθοποιός, Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του σε ταινίες όπως ο «Τιτανικός» και...

Ρωσικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κάμερον: Η Μόσχα προειδοποιεί για αντεπίθεση αν χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα από την Ουκρανία

Με αντεπίθεση σε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού προειδοποίησε την Βρετανία η Ρωσία, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν...

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Ακυρώνει την μεγαλειώδη τελετή απονομής τίτλων σπουδών

Την μεγαλειώδη τελετή απονομής τίτλων σπουδών της 15ης Μαΐου ακύρωσε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, που έγινε το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον...

Ράφα: Το Ισραήλ βομβάρδισε δύο συνοικίες

Εντείνονται σήμερα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε δύο συνοικίες της Ράφα, στους κατοίκους των οποίων δόθηκε εντολή απομάκρυνσης σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο...

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές

Υπάρχει ενδιαφέρον για το ψηφιακό εργαλείο e-κοφίνι δήλωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας πως στόχος είναι να μειωθεί ουσιαστικά η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!