30.7 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 14:51

Οι σεισμοί και η συριακή οικονομία

Στη γειτονική Συρία συνεχίζεται  η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μεγάλων σεισμών. Την ώρα που τα συνεργεία εργάζονται στα συντρίμμια στη Δαμασκό τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διεθνή βοήθεια και στην οικονομία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο “SANA”, ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ δέχθηκε τον Μάρτιν Γκρίφιθς, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας.

Κατά τη συνάντηση, οι κ. Μπασάρ και κ. Γκρίφιθς εστίασαν στις επιπτώσεις του σεισμού που έπληξε τη Συρία και τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες του συριακού λαού.

Ο Πρόεδρος αλ Άσαντ τόνισε στον Γκρίφιθς την ανάγκη για επείγουσα βοήθεια σε όλες τις περιοχές στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων, Φαϊσάλ αλ Μακντάντ, συζήτησε τη Δευτέρα με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν τις προσπάθειες που θα μπορούσαν να αναληφθούν για την ενίσχυση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του σεισμού στη Συρία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το “SANA”, η βουλή της Συρίας σε σχετικό ψήφισμα υπογράμμισε «την ανάγκη για άμεση, επείγουσα και άνευ όρων άρση των άδικων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον συριακό λαό».

Εν τω μεταξύ, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της τεράστιας φυσικής καταστροφής, τη Δευτέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Συρίας αποφάσισε να μειώσει την ισοτιμία της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση.

Η κρίσιμη κατάσταση της συριακής οικονομίας προβληματίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα “The Syrian Observer”, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κάλεσε όλο τον κόσμο να παράσχει επείγουσα βοήθεια στη Συρία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού που τη συγκλόνισε την περασμένη Δευτέρα.

«Ήρθε η ώρα να σταθούμε στο πλευρό των Σύρων που συγκλονίστηκαν από τον σεισμό», δήλωσε σε ομιλία της η κ. Γκεοργκίεβα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης 2023 που διεξάγεται στο Ντουμπάι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να τείνει χείρα βοηθείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με την ανάγκη χαλάρωσης των κυρώσεων που εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, η κ. Γκεοργκίεβα απάντησε ότι «Οι Σύροι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για λίγες ακόμη ημέρες χωρίς στέγη, τροφή ή νερό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!