12.9 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 7:50

Μπορεί να χρεοκοπήσει η Ρωσία; Τι ακολουθεί

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα επεκτείνουν την εξαίρεση που επιτρέπει στη Μόσχα να πληρώσει εξωτερικό χρέος σε Αμερικανούς επενδυτές σε δολάρια ΗΠΑ, αναγκάζοντας ενδεχομένως τη Ρωσία σε χρεοκοπία.

Μέχρι την Τετάρτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε χορηγήσει μια βασική εξαίρεση από τις κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που της επέτρεπε να επεξεργάζεται πληρωμές σε κατόχους ομολόγων σε δολάρια μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, κατά περίπτωση.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να τηρήσει τις προηγούμενες προθεσμίες πληρωμής του χρέους της, αν και την ανάγκασε να αξιοποιήσει τα συσσωρευμένα πολεμικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος για να πραγματοποιήσει πληρωμές.

Ωστόσο, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) επέτρεψε τη λήξη της εξαίρεσης από τις 12:01 π.μ. της Τετάρτης, όπως ανακοινώθηκε σε δελτίο την Τρίτη.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος τα τελευταία χρόνια και έχει τα κεφάλαια να πληρώσει, επομένως πιθανότατα θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε δήλωση αθέτησης υποχρεώσεων με το σκεπτικό ότι προσπάθησε να πληρώσει αλλά μπλοκαρίστηκε από το αυστηρότερο καθεστώς κυρώσεων.

Η Μόσχα αντιμετωπίζει έναν κατακλυσμό από προθεσμίες εξυπηρέτησης του χρέους που έρχονται φέτος, η πρώτη είναι την Παρασκευή, με τόκους 100 εκατ. ευρώ να οφείλονται σε δύο ομόλογα, το ένα εκ των οποίων απαιτεί πληρωμή σε δολάρια, ευρώ, λίρες ή ελβετικό φράγκο, ενώ το άλλο μπορεί να εξυπηρετηθεί σε ρούβλια.

Ο Άνταμ Σολόφκσι, συνεργάτης του Financial Industry Group της παγκόσμιας δικηγορικής εταιρείας Reed Smith, είπε στο CNBC την Παρασκευή ότι η Μόσχα πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι δεν είναι σε αδυναμία πληρωμής, καθώς η πληρωμή κατέστη αδύνατη, παρά το γεγονός ότι έχει διαθέσιμα τα κεφάλαια.

«Έχουμε δει αυτό το επιχείρημα στο παρελθόν όπου οι κυρώσεις της OFAC εμπόδισαν τις πληρωμές, ο κρατικός εκδότης ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σε αθέτηση πληρωμών επειδή προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν την πληρωμή και μπλοκαρίστηκαν». «Εξετάζουν πιθανώς ένα σενάριο παρατεταμένης δικαστικής διαμάχης μετά την επίλυση της κατάστασης, καθώς προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν υπήρξε στην πραγματικότητα αδυναμία πληρωμής».

 

Ο Τίμοθι Ας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου τώρα να χρεοκοπήσει η Μόσχα.

«Πρόκειται για σωστή κίνηση από την OFAC καθώς αυτή η κίνηση θα οδηγήσει τη Ρωσία σε χρεοκοπία για τα επόμενα χρόνια, όσο ο Πούτιν παραμένει πρόεδρος ή/και φύγει από την Ουκρανία. Η Ρωσία θα μπορεί να βγει από την κατάσταση αυτή μόνο όταν το επιτρέψει η OFAC».

«Αυτό θα είναι ταπεινωτικό για τον Πούτιν που έκανε κάτι μεγάλο με τον Σρέντερ την εποχή που η Ρωσία βρισκόταν για τελευταία φορά στο χείλος της χρεοκοπίας της Λέσχης του Παρισιού που μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία πληρώνουν τα χρέη της. Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη της λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία».

Η Ρωσία εξακολουθεί να προσελκύει σημαντικά ποσά μετρητών από τις εξαγωγές ενέργειας και προσπαθεί να αναγκάσει τους ευρωπαίους εισαγωγείς να πληρώσουν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια προκειμένου να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!