20.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 6:32

«Μετεξεταστέα» η Κίνα στην εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η Κίνα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανταπεξέλθει στους στόχους της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Κίνα οφείλει να αγοράσει αμερικανικά αγαθά.

Η εμπορική συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έβαλε τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων που ξεκίνησε το 2008. Η πρώτη φάση της συμφωνίας υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2020.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δέσμευση της Κίνας να αγοράσει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε αγαθά και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ το 2020 και το 2021, συγκριτικά με τις αντίστοιχες αγορές του 2017.

Κατά το πρώτο έτος της συμφωνίας, η Κίνα πραγματοποίησε εισαγωγές αγαθών από τις ΗΠΑ αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου δηλαδή το 58% των 173,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020 που ήταν ο στόχος σύμφωνα με την συμφωνία, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία από τα τελωνεία της Κίνας που συλλέχθηκαν από το Peterson Institute for International Economics (PIIE).

Παρόλο που αναφέρονται στο ίδιο πράγμα, οι δεδομένα σχετικά με τις κινεζικές εισαγωγές που συλλέγουν οι ΗΠΑ συχνά δεν αντικατοπτρίζουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα, εν μέρει λόγω διαφορετικών μεθόδων και προτύπων συλλογής δεδομένων στις δύο χώρες.

Το PIIE δεν παρακολουθεί επίσης τις αγορές της Κίνας σε υπηρεσίες από τις ΗΠΑ επειδή τα δεδομένα δεν βγαίνουν σε μηνιαία βάση.

Ακόμα και πριν από την πανδημία, αρκετοί ειδικοί έβλεπαν πως οι στόχοι της συμφωνίας δεν ήταν ρεαλιστικοί για την Κίνα. Έπειτα η υγειονομική κρίση έκανε την εκπλήρωση των στόχων ακόμη πιο δύσκολη καθώς η ζήτηση των κινεζικών εισαγωγών έπεσε.

Εκτός από τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, η πρώτη φάση της συμφωνίας περιελάμβανε επίσης ευρείες διατάξεις για την Κίνα για την ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και το άνοιγμα των αγορών της σε εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, πρώην εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πεκίνο έχει κάνει «αρκετά καλή δουλειά» στην εφαρμογή μερών της συμφωνίας. Ο Λάιτχιζερ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν πρέπει να εμμείνει στην εμπορική συμφωνία , ανέφερε το Reuters.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ορκίστηκε την Τετάρτη, δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την τύχη της «πρώτης φάσης» εμπορικής συμφωνίας. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, είχε δηλώσει ότι δεν θα μειώσει αμέσως τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα και θα πραγματοποιήσει μια πλήρη αναθεώρηση της συμφωνίας.

Αρκετοί ειδικοί σε θέματα δημόσιας πολιτικής επεσήμαναν ότι τα μέλη της ομάδας του Μπάιντεν συμφωνούν με την κυβέρνηση Τραμπ για πολλά θέματα σχετικά με την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί μια σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο, αλλά χρησιμοποιώντας μια διαφορετική προσέγγιση, ανέφεραν οι ειδικοί.

«Ο πιο σημαντικός λόγος για να αλλάξουμε στάση είναι ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ απέτυχε», δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι από το Center for Strategic and International Studies.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!