20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 21:15

Κλιματική αλλαγή : Η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 23 τρισ. δολ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να μειώσει έως και κατά 23 τρισ. δολάρια τον παγκόσμιο πλούτο έως το 2050, καθώς οι αποδόσεις των καλλιεργειών πέφτουν, οι ασθένειες εξαπλώνονται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας βυθίζει πολλές παραθαλάσσιες πόλεις, προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεση του ο ελβετικός αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να μειώσουν από 11% έως 14% την παγκόσμια οικονομική παραγωγή έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα ανάπτυξης χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μερικά ασιατικά έθνη θα μπορούσαν να έχουν έως και κατά ένα τρίτο λιγότερο πλούτο από ό, τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

«Η ανάλυσή μας δείχνει το πιθανό κόστος που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν πιο αποφασιστικά για το κλίμα», δήλωσε ο Patrick Saner, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Swiss Re.

Οι προβλέψεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις επενδύσεις της Swiss Re και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες διαχειρίζονται συλλογικά περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης, ότι εάν οι χώρες καταφέρουν να διατηρήσουν τη μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της βιομηχανίας – ο στόχος που τέθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, τότε οι οικονομικές απώλειες έως το μέσο του αιώνα θα ήταν οριακές.

Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών απέχουν πολύ από αυτούς τους στόχους. Με βάσει το ισχύον μοντέλο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 2,6 βαθμούς έως το 2050.

Η Swiss Re, εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η τάση αυτή, η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα συρρικνωθεί κατά 7% περισσότερο απ’ ό, τι σε έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή.

Εφιαλτικά σενάρια για τις φτωχότερες χώρες

Για τα φτωχότερα έθνη, τα οποία τείνουν να είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε θερμότερες θερμοκρασίες αλλά έχουν λιγότερη ικανότητα προσαρμογής των υποδομών και των οικονομιών τους, οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο τρομερές.

Ακόμα κι αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας διατηρηθεί σε δύο βαθμούς Κελσίου, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη θα εγγράψουν οικονομική ανάπτυξη 20% κάτω από αυτό που θα μπορούσαν διαφορετικά να περιμένουν μέχρι το 2050.

Και αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο. Η Swiss Re μοντελοποίησε επίσης τις οικονομικές επιπτώσεις της αύξησης 3,2 βαθμών έως το 2050, την οποία χαρακτήρισε ως «σοβαρή περίπτωση» για την αύξηση της θερμοκρασίας.

Εάν συμβεί αυτό, τα επίπεδα πλούτου στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη θα μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή. Η οικονομία της Ινδονησίας θα είναι 40% μικρότερη. Η Ινδία θα είναι 35 τοις εκατό μικρότερη.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!