Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να μειώσει έως και κατά 23 τρισ. δολάρια τον παγκόσμιο πλούτο έως το 2050, καθώς οι αποδόσεις των καλλιεργειών πέφτουν, οι ασθένειες εξαπλώνονται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας βυθίζει πολλές παραθαλάσσιες πόλεις, προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεση του ο ελβετικός αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να μειώσουν από 11% έως 14% την παγκόσμια οικονομική παραγωγή έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα ανάπτυξης χωρίς την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μερικά ασιατικά έθνη θα μπορούσαν να έχουν έως και κατά ένα τρίτο λιγότερο πλούτο από ό, τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.
«Η ανάλυσή μας δείχνει το πιθανό κόστος που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν πιο αποφασιστικά για το κλίμα», δήλωσε ο Patrick Saner, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Swiss Re.
Οι προβλέψεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις επενδύσεις της Swiss Re και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες διαχειρίζονται συλλογικά περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Στην έκθεση τονίζεται επίσης, ότι εάν οι χώρες καταφέρουν να διατηρήσουν τη μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της βιομηχανίας – ο στόχος που τέθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, τότε οι οικονομικές απώλειες έως το μέσο του αιώνα θα ήταν οριακές.
Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών απέχουν πολύ από αυτούς τους στόχους. Με βάσει το ισχύον μοντέλο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 2,6 βαθμούς έως το 2050.
Η Swiss Re, εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η τάση αυτή, η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα συρρικνωθεί κατά 7% περισσότερο απ’ ό, τι σε έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή.
Εφιαλτικά σενάρια για τις φτωχότερες χώρες
Για τα φτωχότερα έθνη, τα οποία τείνουν να είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε θερμότερες θερμοκρασίες αλλά έχουν λιγότερη ικανότητα προσαρμογής των υποδομών και των οικονομιών τους, οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο τρομερές.
Ακόμα κι αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας διατηρηθεί σε δύο βαθμούς Κελσίου, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη θα εγγράψουν οικονομική ανάπτυξη 20% κάτω από αυτό που θα μπορούσαν διαφορετικά να περιμένουν μέχρι το 2050.
Και αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο. Η Swiss Re μοντελοποίησε επίσης τις οικονομικές επιπτώσεις της αύξησης 3,2 βαθμών έως το 2050, την οποία χαρακτήρισε ως «σοβαρή περίπτωση» για την αύξηση της θερμοκρασίας.
Εάν συμβεί αυτό, τα επίπεδα πλούτου στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη θα μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή. Η οικονομία της Ινδονησίας θα είναι 40% μικρότερη. Η Ινδία θα είναι 35 τοις εκατό μικρότερη.
ΠΗΓΗ: ΟΤ