20.9 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 10:31

Ιαπωνία: Πειραματισμός για την έκδοση κοινού ψηφιακού νομίσματος από το επόμενο έτος

Περισσότερες από 30 μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες θα αρχίσουν να πειραματίζονται το επόμενο έτος για την έκδοση ενός κοινού, ιδιωτικού ψηφιακού νομίσματος για την προώθηση της ψηφιοποίησης σε μια από τις χώρες του κόσμου όπου τα μετρητά χρησιμοποιούνται κατά κόρον, όπως ανέφερε σήμερα Πέμπτη ο οργανισμός της εν λόγω ομάδας.

Η κίνηση ακολουθεί το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) να πειραματιστεί με την έκδοση του ψηφιακού γιεν, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ανάγκη της Ιαπωνίας να καλύψει τις ταχείες παγκόσμιες εξελίξεις στη χρηματοοικονομική τεχνολογία.

Η ομάδα, που αποτελείται από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιαπωνίας, καθώς και από χρηματιστηριακές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και εταιρείες λιανικής πώλησης, θα πραγματοποιήσει πειράματα για την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος που θα χρησιμοποιεί μια κοινή πλατφόρμα διακανονισμού.

«Η Ιαπωνία διαθέτει πολλές ψηφιακές πλατφόρμες, καμία από τις οποίες δεν είναι αρκετά μεγάλη για να ξεπεράσει τις πληρωμές σε μετρητά», δήλωσε ο Χιρόμι Γιαμαόκα, πρώην στέλεχος της BOJ, η οποία προεδρεύει της ομάδας.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλη μια πλατφόρμα τύπου σιλό που θα περικλείει τις υπόλοιπες. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που μπορεί να καταστήσει τις διάφορες πλατφόρμες αμοιβαία συμβατές», δήλωσε ο Γιαμαόκα.

Οι ιδιωτικές τράπεζες θα είναι υπεύθυνες για την έκδοση του ψηφιακού νομίσματος κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, αν και η πιθανότητα άλλων οντοτήτων να εκδώσουν ψηφιακό γεν δεν θα αποκλειστεί, συμπλήρωσε.

Η Ιαπωνία είναι από τις χώρες όπου τα μετρητά ακόμη κυριαρχούν, με τις πληρωμές χωρίς μετρητά να αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% των συνολικών συναλλαγών -πολύ κάτω από τις ΗΠΑ και την Κίνα με 45% και 70% αντίστοιχα.

Οι αρχές είναι πρόθυμες να προωθήσουν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, αν και η πρόοδος είναι αργή εν μέρει λόγω της δύσκολης φύσης των ψηφιακών πληρωμών.

Διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες ανταγωνίζονται και δεν έχουν συμβατότητα μεταξύ τους στην Ιαπωνία, σε αντίθεση με την Κίνα, όπου μια ομάδα από τεράστιες σε μέγεθος πλατφόρμες κυριαρχούν στην αγορά.

Οι 3 μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες -η Mitsubishi UFJ, η Mizuho και η Sumitomo Mitsui- έχουν καθιερώσει τα δικά τους ψηφιακά συστήματα πληρωμών. Ωστόσο, καθυστερούν τις προσπάθειες τεχνολογικών εταιρειών όπως του παραρτήματος τη SoftBank Group, PayPay.

Πηγή: Reuters

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!