21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 11:42

Η Αίγυπτος ιδιωτικοποιεί 10 εταιρείες του Δημοσίου

Στην ιδιωτικοποίηση δέκα δημοσίων εταιρειών και στη δημιουργία δύο εισηγμένων στο χρηματιστήριο προχώρησε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, με στόχο να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Η Αίγυπτος έχει υιοθετήσει διαφορετικά οικονομικά μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ του πληθωρισμού που έφτασε το 15% τον Απρίλιο και μιας πρόσφατης υποτίμησης του νομίσματός της κατά σχεδόν 20%.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος, Αμντέλ Φάταχ αλ Σίσι, είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου ότι η κυβέρνησή του θα καθιερώσει μια στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση 10 εταιρειών του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και δύο που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, απορροφώντας η πρώτη «τα επτά κύρια λιμάνια της Αιγύπτου» και η δεύτερη «τα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μουσταφά Μαντμπούλι.

Ο στόχος αυτών των ιδιωτικοποιήσεων είναι να εισρεύσουν «10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για μια περίοδο τεσσάρων ετών στα κρατικά ταμεία, όπως επιθυμεί ο Πρόεδρος αλ Σίσι» είπε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός.

Ο Μουσταφά Μαντμπούλι ανέφερε επίσης ότι «η πλήρης ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα» έως το 2025 ήταν μέρος της στρατηγικής του Καΐρου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ζήτησε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις συνολικές επενδύσεις να αυξηθεί στο 65%, ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο από το σημερινό 30%.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι σοβαρές στον επισιτιστικό τομέα, καθώς η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Εξαρτάται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το 85% των αναγκών της χώρας σε σιτηρά, καθώς και για το 73% των εισαγωγών ηλιελαίου.

Οι τιμές του ψωμιού και των δημητριακών έχουν αυξηθεί κατά 11% από τον Φεβρουάριο και εκείνες του ηλιελαίου κατά 36,2% σε έναν χρόνο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία CAPMAS.

Η Σαουδική Αραβία, χώρα σύμμαχος του καθεστώτος αλ Σίσι, χορήγησε βοήθεια ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου. Ο Μουσταφά Μαντμπούλι δήλωσε ότι μέρος αυτών των κεφαλαίων θα ανακατευθυνθεί σε άμεσες επενδύσεις.

Αυτή την εβδομάδα, η Νομισματική Επιτροπή της Αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει και πολλοί αναμένουν περαιτέρω υποτίμηση  του νομίσματος ως απάντηση στην αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Το Κάιρο συζητά επίσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη χορήγηση νέου δανείου, ενώ ο προϋπολογισμός της χώρας, περίπου 160 δισ. δολαρίων, επιβαρύνεται από δημόσιο χρέος που φτάνει το 90% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές – «Κεφάλι» Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, μια ψηφοφορία για την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι...

Διπλός σεισμός 5,7 και 4,3 Ρίχτερ ανοικτά της Ηλείας – Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

Δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του...

Ο Γκουτέρες κάλεσε τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη;

Για πρόσκληση από πλευράς Γκουτέρες προς τον Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός τύπος, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η συνάντηση αναμένεται να...

Αθήνα-Δικαστήριο: Ένοχος για βιασμό της 12χρονης ο Ηλίας Μίχος

Την ενοχή του Ηλία Μίχου για το αδίκημα του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, αποφάσισε πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της...

Στις 7 Απριλίου στη Λεμεσό η πορεία Χριστοδούλας

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου διοργανώνουν για 49η συνεχή χρονιά την πορεία Χριστοδούλας, τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας σε...

ΟΑΥ: Βαριές καμπάνες με πρόστιμα 80,000 ευρώ σε 40 παροχείς υγείας – Αιτία καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Βαριές καμπάνες με πρόστιμα ύψους 80,000 ευρώ σε πέραν των 40 παροχέων υγείας επιβλήθηκαν εντός του 2023 από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για καταχρήσεις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!