7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:08

Η Αίγυπτος ιδιωτικοποιεί 10 εταιρείες του Δημοσίου

Στην ιδιωτικοποίηση δέκα δημοσίων εταιρειών και στη δημιουργία δύο εισηγμένων στο χρηματιστήριο προχώρησε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, με στόχο να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Η Αίγυπτος έχει υιοθετήσει διαφορετικά οικονομικά μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ του πληθωρισμού που έφτασε το 15% τον Απρίλιο και μιας πρόσφατης υποτίμησης του νομίσματός της κατά σχεδόν 20%.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος, Αμντέλ Φάταχ αλ Σίσι, είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου ότι η κυβέρνησή του θα καθιερώσει μια στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση 10 εταιρειών του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και δύο που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, απορροφώντας η πρώτη «τα επτά κύρια λιμάνια της Αιγύπτου» και η δεύτερη «τα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μουσταφά Μαντμπούλι.

Ο στόχος αυτών των ιδιωτικοποιήσεων είναι να εισρεύσουν «10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για μια περίοδο τεσσάρων ετών στα κρατικά ταμεία, όπως επιθυμεί ο Πρόεδρος αλ Σίσι» είπε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός.

Ο Μουσταφά Μαντμπούλι ανέφερε επίσης ότι «η πλήρης ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα» έως το 2025 ήταν μέρος της στρατηγικής του Καΐρου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ζήτησε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις συνολικές επενδύσεις να αυξηθεί στο 65%, ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο από το σημερινό 30%.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι σοβαρές στον επισιτιστικό τομέα, καθώς η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Εξαρτάται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το 85% των αναγκών της χώρας σε σιτηρά, καθώς και για το 73% των εισαγωγών ηλιελαίου.

Οι τιμές του ψωμιού και των δημητριακών έχουν αυξηθεί κατά 11% από τον Φεβρουάριο και εκείνες του ηλιελαίου κατά 36,2% σε έναν χρόνο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία CAPMAS.

Η Σαουδική Αραβία, χώρα σύμμαχος του καθεστώτος αλ Σίσι, χορήγησε βοήθεια ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου. Ο Μουσταφά Μαντμπούλι δήλωσε ότι μέρος αυτών των κεφαλαίων θα ανακατευθυνθεί σε άμεσες επενδύσεις.

Αυτή την εβδομάδα, η Νομισματική Επιτροπή της Αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει και πολλοί αναμένουν περαιτέρω υποτίμηση  του νομίσματος ως απάντηση στην αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Το Κάιρο συζητά επίσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη χορήγηση νέου δανείου, ενώ ο προϋπολογισμός της χώρας, περίπου 160 δισ. δολαρίων, επιβαρύνεται από δημόσιο χρέος που φτάνει το 90% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!