24.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 11:30

ΗΠΑ: Σημάδια ύφεσης της οικονομίας, μετά την απροσδόκητη μείωση του ΑΕΠ

Η οικονομία της Αμερικής συρρικνώθηκε απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης την Πέμπτη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,4% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου σε μια απότομη αντιστροφή της ισχυρής ανάπτυξης του προηγούμενου έτους. Ενώ το ένα τρίμηνο δεν έχει δείξει ακόμη τις τάσεις, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για το πώς εξελίσσεται η ανάκαμψη: Δύο συνεχόμενα τρίμηνα φθίνουσας ανάπτυξης ανταποκρίνονται στον ευρέως χρησιμοποιούμενο ορισμό της ύφεσης.

Ήταν μια σημαντική επιβράδυνση από τον ρυθμό ανάπτυξης 6,9% που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και η χειρότερη επίδοση από την πανδημική ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,1%, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Μεγάλο μέρος της πτώσης οφειλόταν στη μείωση των επενδύσεων σε αποθέματα, οι οποίες σημείωσαν άνθηση τους τελευταίους μήνες του 2021.
Οι εξαγωγές και οι κρατικές δαπάνες επίσης μειώθηκαν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Οι καταναλωτικές δαπάνες, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, αυξήθηκαν καθώς οι τιμές συνέχιζαν επίσης την ανιούσα.

Ο δείκτης τιμών που παρακολουθεί τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκε 7% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ή 5,2% όταν αφαιρέθηκαν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Μια δεύτερη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου θα δημοσιευθεί στα τέλη Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πόλεμος στη Γάζα: Αυτό είναι το σχέδιο των IDF για την εισβολή στη Ράφα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ετοιμάζονται να απομακρύνουν Παλαιστίνιους πολίτες από τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, πριν από την προγραμματισμένη επίθεσή τους εκεί...

Ask Wire: Συμπεριλήφθηκε στις κατηγορίες Rising Star και Women in Leadership της Deloitte Technology Fast 50

Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια παρουσίας και πολλά καινοτόμα άλματα, η Ask WiRE, κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένων προφίλ ακινήτων και υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων, μετρά άλλο...

Τι θα γίνει αν δεν κατατεθεί εγγυητική από Kition Ocean Port – Ο Υπουργός Μεταφορών απαντά

Στη Νομική Υπηρεσία θα καταφύγει η Κυβέρνηση σε περίπτωση μη καταβολής την Τρίτη της εγγυητικής από την Kition Ocean Port, της αναδόχου εταιρείας που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!