Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο του Κογκρέσου που ξεκινά σήμερα τη συζήτηση για την επικύρωση της συμφωνίας, με λιγότερο από μία εβδομάδα να απομένει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα δώσει και τον τόνο της εβδομάδας.

Θεωρητικά, ο ΜακΚάρθι αναμένει μια ευνοϊκή ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη. Στη συνέχεια θα έρθει η σειρά της Γερουσίας, που έχει  δημοκρατική πλειοψηφία και αναμένεται να υπερψηφίσει την αύξηση του ανώτατου πλαφόν του χρέους.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εξακολουθούν όμως να απορρίπτουν τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Οι Δημοκρατικοί θα χρειαστεί να πείσουν αρκετά μέλη τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για να αναπληρώσουν τις ψήφους αρκετών, σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων- οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ– που απειλούν επίσης να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Νταν Μπίσοπ κατηγόρησε τον Κέβιν ΜακΚάρθι  ότι « δεν πήρε, σχεδόν τίποτα». Ο Ματ Ροζεντέιλ, ένας άλλος Ρεπουμπλικανός, έκανε λόγο για « προσβολή στον αμερικανικό λαό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπάιντεν: Βέβαιος ότι θα υπερψηφιστεί η συμφωνία για το χρέος

Μετά την ανακοίνωση  για την επίτευξη της συμφωνίας αργά το βράδυ του Σαββάτου,ο Λευκός Οίκος έστειλε ένα ενημερωτικό υλικό στους Δημοκρατικούς βουλευτές. Από χθες μάλιστα, πραγματοποιούνται θεματικές ενημερώσεις στο Κογκρέσο για βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να μην θιγεί καθόλου η Κοινωνική Ασφάλιση, το Medicare και το Medicaid, η υγειονομική περίθαλψη των βετεράνων και η ελάφρυνση του χρέους των φοιτητών.

«Επίφοβοι» βουλευτές

Περισσότεροι από 60 «επίφοβοι» Δημοκρατικοί βουλευτές –κυρίως της λεγόμενης «Προοδευτικής πτέρυγας», έχουν λάβει κλήσεις να στηρίξουν τη συμφωνία, από αξιωματούχους της κυβέρνησης. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και κάποιοι δεν δίστασαν να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, γιατί σε μεγάλο βαθμό κρατήθηκαν στο σκοτάδι από τον Λευκό Οίκο, ακόμη και μετά την επίτευξη της συμφωνίας, γράφει η ιστοσελίδα Axios.

«Αισθάνομαι ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει παράσχει… άμεση επικοινωνία και συνεπή προσέγγιση»,δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νεβάδα, Στίβεν Χόρσφορντ . Πρόεδρος της Ομάδας των Εγχρωμων Μελών του Κογκρέσου, ο Χόρσφορντ, είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έλαβαν λεπτομερείς λεπτομέρειες «μέσα σε λίγα λεπτά μετά την επίτευξη της συμφωνίας, για το περιεχόμενό της», προσθέτοντας: «Είμαστε σε έναν πόλεμο ανταλλαγής μηνυμάτων… και χάνουμε».

Η ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή θεωρεί ότι η συμφωνία απορρίπτει «ακραίες απαιτήσεις» από τους Ρεπουμπλικάνου. Κορυφαίοι Δημοκρατικοί  βουλευτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τα  αρκετά «όχι» των Ρεπουμπλικάνων, για να περάσει το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο του χρέους στη Βουλή – και να αποφύγουν μια καταστροφική χρεοκοπία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Οι περισσότεροι εκπλήσσονται από το πόσο λίγες φαίνονται οι παραχωρήσεις», δήλωσε στο Axios κορυφαίος Δημοκρατικός βουλευτής. Πρόσθεσε μάλιστα πώς αναμένει  η «συντριπτική πλειοψηφία» των 213 Δημοκρατικών στη Βουλή των 435 μελών θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου.

Η συμφωνία

Η εν λόγω συμφωνία αυξάνει το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι  και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι μη αμυντικές δαπάνες θα παραμείνουν ίδιες το επόμενο έτος και θα αυξηθούν μόνο ονομαστικά το 2025.

Σε αντάλλαγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι πέτυχαν μείωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες που διατίθενται στις φορολογικές υπηρεσίες για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των ελέγχων και την ανάκτηση των κεφαλαίων που διατέθηκαν για την καταπολέμηση του Covid-19. Θα επιβληθούν επίσης νέοι όροι για τις κοινωνικές ενισχύσεις των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι από τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βρεθεί χωρίς νέα χρήματα για να πληρώσει δημοσίους υπαλλήλους και τις συντάξεις των βετεράνων.

Μιχάλης Ψύλος  [email protected]