20.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 1:21

ΔΝΤ: Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να πλήξει τις αναδυόμενες αγορές

Ο υψηλότερος πληθωρισμός των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο σκληρή από την αναμενόμενη πολιτική από την κεντρική τράπεζα της Αμερικής, η οποία θα διοχετευόταν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα έθετε σε κίνδυνο τις ευάλωτες χώρες, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσθέτοντας στις αυξανόμενες ανησυχίες για την απότομη αύξηση των πιέσεων στις τιμές που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο, το ΔΝΤ είπε ότι τα κράτη των αναδυόμενων αγορών θα πρέπει να προετοιμαστούν για δράση από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, οι επενδυτές εκτιμούσαν μια προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δεδομένης της ασταθούς οικονομικής ανάκαμψης και της αργής αποκάλυψης των σημείων συμφόρησης στην προσφορά», ανέφερε το ΔΝΤ με έδρα την Ουάσιγκτον σε ανάρτηση ιστολογίου.

«Τώρα το συναίσθημα έχει αλλάξει. Οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να τροφοδοτεί τις αυξήσεις των μισθών. Η νέα παραλλαγή Όμικρον έχει εγείρει πρόσθετες ανησυχίες για πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς στον πληθωρισμό. Η Federal Reserve αναφέρθηκε στις εξελίξεις του πληθωρισμού ως βασικό παράγοντα στην απόφασή της τον περασμένο μήνα να επιταχύνει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων».

Με το βασικό μέτρο του πληθωρισμού πάνω από το 6% και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, οι χρηματοπιστωτικές αγορές πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022 και επίσης θα πουλήσει ομόλογα σε μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα οδηγούσε κανονικά σε ισχυρότερο δολάριο, καθιστώντας το ακριβότερο για τις χώρες των αναδυόμενων αγορών που έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό στο νόμισμα για την εξυπηρέτηση των χρεών τους. Η βραδύτερη ανάπτυξη των ΗΠΑ που προκλήθηκε από τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσει επίσης τις εξαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στο έτος, αλλά τόνισε την πιθανότητα οι αυξήσεις των μισθών ευρείας βάσης ή η συνεχής συμφόρηση της προσφοράς να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές και να τροφοδοτήσουν προσδοκίες για περαιτέρω πιέσεις στο κόστος ζωής.

«Οι ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ως απάντηση θα μπορούσαν να κλονίσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να ενισχύσουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως», ανέφερε το ΔΝΤ. «Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έρθουν με επιβράδυνση της ζήτησης και του εμπορίου στις ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσουν σε εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση του νομίσματος στις αναδυόμενες αγορές».

Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση των τιμών των μετοχών από τις αρχές του 2022.

Ο Jim Reid, αναλυτής της Deutsche Bank, δήλωσε: «Για να είμαστε δίκαιοι, η Fed άρχιζε να προσεγγίζει την πραγματικότητα στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η Omicron σήμαινε ότι η αγορά ήταν απρόθυμη να διαβάσει την πιο επιθετική κίνησή της ως απολύτως ρεαλιστική, δεδομένων των κινδύνων που παραλλαγή που παρουσιάζεται.

«Ωστόσο, η περίοδος των εορτών παρείχε περισσότερες ενδείξεις ότι η Omicron ήταν πολύ πιο ήπια, ειδικά μεταξύ των εμβολιασμένων, και το αποτέλεσμα ήταν ότι η αγορά το εξέτασε περισσότερο από ό,τι ήταν διατεθειμένη πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ την ίδια στιγμή η Fed πρόκειται να προχωρήσει ποσοτική σύσφιξη. Μια τέλεια καταιγίδα λοιπόν».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Guardian

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!