18.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 10:58

Βρετανία: Υπέγραψε εμπορική συμφωνία με τον Καναδά αξίας 27 δισ. δολαρίων

Σε μία συνεχή εμπορική συμφωνία κατέληξαν Βρετανία και Καναδάς σήμερα Σάββατο, ούτως ώστε να διατηρήσουν τη ροή αγαθών και υπηρεσιών αξίας 27 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών μετά το Brexit, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς με συνομιλίες για μια ειδική συμφωνία το επόμενο έτος.

Η Βρετανία διαπραγματεύεται αρκετές διμερείς εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μόλις εξέλθει από τη μεταβατική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του τρέχοντος έτους, με πολλές από αυτές απλώς να αντικαθιστούν τους ήδη υπάρχοντες όρους που είχε με την Ε.Ε.

Το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου δήλωσε ότι η «επί της αρχής συμφωνία» για την ανατροπή της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά, άνοιξε το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων το 2021 σε μια εξατομικευμένη συμφωνία που θα μπορούσε να καλύψει περισσότερους τομείς όπως το ψηφιακό εμπόριο, το περιβάλλον και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών.

«Η σημερινή συμφωνία υποστηρίζει ένα εμπόριο αξίας 20 δισ. λιρών και κλειδώνει με βεβαιότητα για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εμπορίου Λίζ Τρους.

«Ανυπομονούμε να επιτύχουμε μια νέα πιο φιλόδοξη συμφωνία τον επόμενο χρόνο με στόχο τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να διαμορφώσει μια «παγκόσμια Βρετανία», η οποία μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερες συμφωνίες από την Ε.Ε. Μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνουν επικριτές του, οι συμφωνίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 53 χώρες, που αντιπροσωπεύουν 164 δισ. λίρες σε διμερές εμπόριο.

Η Τρους είπε ότι η συμφωνία θα αποτρέψει την εφαρμογή δασμών αξίας περίπου 42 εκατ. λιρών σε αγαθά όπως αυτοκίνητα, βόειο κρέας και ψάρια.

Η συμφωνία εμπορικής συνέχειας του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Καναδά θα υποστεί σε τελικούς νομικούς ελέγχους, προτού υπογραφεί επίσημα.

Πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δύο αγώνες για τον β΄ όμιλο του πρωταθλήματος

Ολοκληρώνεται το Σάββατο, με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική της Β' φάσης του Β΄ ομίλου του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Cyta. Η ΑΕΖ υποδέχεται την Καρμιώτισσα στις 19:00 και...

Ιράν: Παιδικά παχνίδια ήταν η απάντηση του Ισραήλ

Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη...

S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας, διατηρώντας το ΒΒΒ-

Στην αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας το στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος...

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!