25.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 13:00

Αργεντινή: Καταρρέει το πέσο, κίνδυνος νέου οικονομικού χάους

Η Αργεντινή πλησιάζει σε ένα οριακό σημείο, καθώς το πέσο καταρρέει, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποτίμησης του νομίσματος που ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ δεσμεύτηκε ότι δεν θα συμβεί ποτέ.

Η κυβέρνηση φέρεται να εντείνει την πίεση στις χρηματιστηριακές εταιρείες, απαιτώντας εκθέσεις για τις συναλλαγές στην παράλληλη αγορά συναλλάγματος και ξεκινώντας έρευνα για μια εταιρεία που δήλωσε ότι επίκειται υποτίμηση.

Το πέσο έπεσε 13% την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 104% τον Μάρτιο, τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Η Αργεντινή πηγαίνει από κρίση σε κρίση εδώ και 80 χρόνια, οπότε οι πολίτες της είναι συνηθισμένοι στο οικονομικό χάος. Αλλά υπάρχει μια αίσθηση στο Μπουένος Άιρες ότι τα πράγματα πρόκειται να γίνουν πολύ χειρότερα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι πρέπει να αναθεωρήσουν τη συμφωνία της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιταχύνουν τις εκταμιεύσεις μετρητών, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ταμείο σκοπεύει να ρίξει περισσότερα χρήματα.

Δεν υπάρχουν τιμές στα μενού

Αυτός ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός σημαίνει ότι κανείς δεν είναι πλέον πραγματικά σίγουρος για το πόσο κοστίζει οτιδήποτε. Στο Μπουένος Άιρες, ορισμένα εστιατόρια έχουν εγκαταλείψει την εκτύπωση των τιμών στα μενού τους, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεγάλες συναλλαγές γίνονται όλο και περισσότερο σε δολάρια, αλλά για τις καθημερινές αγορές, οι Αργεντινοί πρέπει να κουβαλούν μαζί τους ένα σωρό μετρητά, με το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα να αξίζει τώρα μόλις 2 δολάρια, από περίπου 21 δολάρια πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα οικονομικά προβλήματα ανάγονται κυρίως στην έλλειψη νομίσματος – η χώρα ξοδεύει πολύ περισσότερα δολάρια από όσα εισπράττει. Επιδεινώνοντας τα προβλήματα, η χώρα έχει πληγεί φέτος από τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα, απομακρύνοντας κάθε πιθανότητα εισροής μετρητών από τις γεωργικές εξαγωγές πριν από τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, τα διεθνή αποθέματα στερεύουν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το πόσο ακόμα η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται το πέσο από μια ολοκληρωτική κατάρρευση.

Ο  Αργεντινός υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα ενημέρωσε το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να παρέμβει περισσότερο στις τοπικές χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με τρεις ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους με άμεση γνώση των συνομιλιών.

Η κίνηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία με το Ταμείο, όπως και την επόμενη εκταμίευση του ΔΝΤ ύψους 3,9 δισ. δολαρίων που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αν και οι δύο πλευρές συζητούν το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μεταφοράς, ενδεχομένως με την επίσπευση πληρωμών που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο έτος.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επέτειος των 20 χρόνων από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ένωση αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας. Στα 20 αυτά...

Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας στη Μεσόγειο

Η κατασκευή πλωτής προβλήτας με τη μέθοδο JLOTS (joint logistics over-the-shore) στη Μεσόγειο βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε την Τρίτη η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των...

Αναθεώρηση σχεδίου επανεγκατάστασης σε κατεχόμενα χωριά με επέκταση δικαιωμάτων

Εγκρίθηκε την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου, για απλοποίηση και βελτίωση των κριτηρίων που διέπουν το Σχέδιο Επανεγκατάστασης στις...

Πράσινο από ΚΟΠ για αλλαγή ώρας στο ΑΕΖ-Απόλλων

Την  αλλαγή της ώρας του αγώνα ανάμεσα σε ΑΕΖ και Απόλλωνα ενέκρινε η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΟΠ, εγκρίθηκε κοινό αίτημα των διαγωνιζομένων...

Nέος Γενικός Διευθυντής της MSPS Κύπρου, ο Γιάννης Διονυσιάδης

Η εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, MSPS Κύπρου, ανακοινώνει τον διορισμό του Γιάννη Διονυσιάδη ως νέου Γενικού Διευθυντή της, με άμεση ισχύ. Με σχεδόν μια δεκαπενταετία...

Επίθεση με μαχαίρι στο μετρό του Λονδίνου – Αναφορές για πολλούς τραυματίες

Στη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να επιτέθηκε αδιακρίτως και να τραυμάτισε πολίτες και αστυνομικούς, στο Χέινολτ του ΒΑ Λονδίνου το πρωί, έχει προχωρήσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!