23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 15:37

Αντίθετες δυνάμεις δοκιμάζουν την παγκόσμια οικονομία

Ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις τους εξακολουθούν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, παρόλο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Από τις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι τη Γερμανία, τα τελευταία στοιχεία σηματοδοτούν μια οικονομική επιβράδυνση.

Η νέα φάση της πανδημίας χαρακτηρίζεται από το πλήγμα στις δαπάνες και τις ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα που απειλούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Η ανάκαμψη χάνει δυναμική

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αισθάνονται ήδη την πίεση, αναφέρει το Bloomberg (GDP Nowcast) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οποίου, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ρυθμό ανάπτυξης 5,8% το τρέχον τρίμηνο, από 6,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Για την Κίνα, το πρακτορείο εκτιμά ανάπτυξη 6,1%  την ίδια περίοδο, από 7,9% το δεύτερο τρίμηνο. Όπως αναφέρει, η κινεζική οικονομία δεν αντιμετωπίζει μόνο την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, αλλά και την λήψη δραστικών μέτρων από την κυβέρνηση  για τις βιομηχανίες με υψηλή ρύπανση, και ενδεχομένως  ένα πλήγμα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη από τη νέα ατζέντα «κοινής ευημερίας».

Η επιβράδυνση είναι ταχύτερη από ό, τι εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι εναποθέτοντας στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν τον συνδυασμό της ανάκαμψης που χάνει φόρα και της επίμονης πίεσης των τιμών.  «Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανικού, τα δεδομένα δείχνουν πιο ήπια ανάκαμψη και όχι ανατροπή», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του Bloomberg.

Ο πληθωρισμός «καλπάζει»

«Ωστόσο, οι τελευταίες αναγνώσεις τώρα είναι μια υπενθύμιση ότι ο ιός παραμένει μια σημαντική, αρνητική και δύσκολα προβλέψιμη μεταβλητή που επηρεάζει τις προοπτικές», τόνισαν.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάγνωση του δείκτη του πρακτορείου για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, η παραγωγή είναι έτοιμη να κλείσει τη χρονιά σε απόσταση ακόμα μικρότερη από την τάση που κατέγραφε πριν από τον Covid.

Σε «κανονική» περίοδο, αυτή η χαλάρωση στην οικονομία θα σήμαινε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Στον αναποδογυρισμένο όμως κόσμο της ανάκαμψης από τον Covid, αυτό δεν συμβαίνει. Οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, το υψηλό κόστος αποστολής και οι αυξημένες τιμές των βασικών προϊόντων σημαίνουν ότι ακόμη και αν η παραγωγή παραμένει κάτω από το δυναμικό, ο πληθωρισμός σε πολλές χώρες είναι πάνω από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών.

Τα καλά νέα είναι ότι τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν μια κορύφωση για το τρίτο τρίμηνο και την αρχή της πτώσης του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ.

Τα άσχημα νέα είναι ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψουν πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% των κεντρικών τραπεζών. Η εικόνα στην Κίνα φαίνεται λίγο διαφορετική. Τα κέρδη από τις τιμές των αγαθών στις πύλες των εργοστασίων είναι στα ύψη. Μέχρι στιγμής, όμως, οι καταναλωτές δεν έχουν δει αυξήσεις στα καταστήματα.

Για τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, μια ανάκαμψη που χάνει δυναμική και ο πληθωρισμός που αυξάνεται σημαίνουν μια περίπλοκη κατάσταση. Η ασθενέστερη ανάκαμψη σημαίνει πίεση για οικονομική στήριξη ενώ οι επίμονα υψηλές τιμές σημαίνουν πίεση για απόσυρσή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Στηρίζει Ζαννέτο για Δημαρχεία Λευκωσίας το Κίνημα Οικολόγων – Οι εκλεκτοί τους

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά τη συνεδρία της Επαρχιακής Συνέλευσης των μελών Λευκωσίας - Κερύνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε τους υποψήφιους...

Δεν ικανοποιούν τον ΔΗΣΥ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Την παράταση του μειωμένου φόρου στα καύσιμα προτείνει ο Δημοκρατικος Συναγερμός, εκφράζοντας απογοήτευση για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αυτούσια η δήλωση...

Τη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εσθονίας

Συνάντηση με τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) είχε την Πέμπτη ο Εσθονός Πρόεδρος, Αλάρ Κάρις, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!