23.8 C
Nicosia
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 | 22:03

Προς αύξηση ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία πιθανότατα αυξήθηκε για δεύτερο μήνα τον Ιούλιο, τροφοδοτούμενος από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και την επαναλειτουργία της οικονομίας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την πιθανότητα μιας μείωσης επιτοκίων το καλοκαίρι που επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τρίτη θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 18,6%, από 17,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg.

Όλοι οι 21 αναλυτές του πρακτορείου προβλέπουν επίσης επιτάχυνση της αύξησης των τιμών.

Το ενεργειακό κόστος, που βαίνει αυξητικά παγκοσμίως, ανάγκασε την κυβέρνηση να αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός πιέστηκε επίσης από μια σημαντική αύξηση της δραστηριότητας στους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού καθώς ο θρησκευτικός τουρισμός με διακοπές διάρκειας μίας εβδομάδας έφεραν πλήρεις κρατήσεις για τα παράκτια θέρετρα.

Εάν τα δεδομένα της Τρίτης επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των οικονομολόγων, το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό θα μειωθεί στο 0,37% από 1,47%.

Αυτό θα δυσκόλευε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική τον Αύγουστο, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στις 29 Ιουλίου, αλλά προέβλεψε σημαντική πτώση της αύξησης των τιμών στο τελευταίο τρίμηνο, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο για τη μείωση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος. Ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2021 στο 14,1%, σε σύγκριση με μια προηγούμενη πρόβλεψη 12,2%, είπε ο Καβτσιόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καβτσιόγλου έχει διατηρήσει αμετάβλητο στο 19% το βασικό επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο 19%, από τον διορισμό του τον Μάρτιο. Έχει επίσης δεσμευτεί να διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της Τράπεζας για πληθωρισμό 5%.

Ο Nihan Ziya Erdem, επικεφαλής οικονομολόγος της Garanti BBVA Securities, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα κυμαινόταν μεταξύ 17% και 19% μέχρι να μειωθεί στο 16% στο τέλος του έτους.

«Πιστεύουμε ότι το περιθώριο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να προκύψει από τον Οκτώβριο με την αποδυνάμωση των πληθωριστικών κινδύνων», είπε, προβλέποντας ότι το επιτόκιο θα μειωθεί συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο.

«Αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Can Ayan, οικονομολόγος στην Aktifbank. «Δεν αναμένω μείωση επιτοκίων πριν από τον Δεκέμβριο, καθώς μια προηγούμενη μείωση θα δημιουργούσε ανοδική πίεση στις προοπτικές του πληθωρισμού», είπε.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τίτλοι ιδιοκτησίας με «σημειώσεις»

Τεράστιο θέμα που αφήνει εκτεθειμένους πολλούς αγοραστές ακινήτων προκύπτει από την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο με «σημειώσεις». Σύμφωνα, με όσα μας καταγγέλθηκαν,...

Φορολογική πολιτική και ανάπτυξη οικονομίας

Η στήλη έχει γράψει πολλές φορές για την ανάγκη μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Επικαλούμενοι την πλήρη διαφοροποίηση των οικονομικών δεδομένων και την εξάντληση των...

Διασωληνωμένος με κορωνοϊό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης

Διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και πρώην βουλευτής Βασίλης Λεβέντης, καθώς έχει νοσήσει με κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες,...

Η Γερμανία αποφασίζει: Ποιος θα διαδεχθεί τη Μέρκελ

Ποιος θα αναλάβει την εξουσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την μακροχρόνια καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν...

Λήξη συναγερμού στο «Ελ. Βενιζέλος»- Προσγειώθηκε το αεροσκάφος

Με ασφάλεια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που νωρίτερα παρουσίασε βλάβη στα φρένα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση. Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις...

FITCH: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο ΒΒΒ- για Κύπρο

Ο οίκος αξιολόγησης Ftich επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική.Σύμφωνα με τον Fitch, τα ατού της Κύπρου, όπως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!