31 C
Nicosia
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 | 12:26

Αντίθετες δυνάμεις δοκιμάζουν την παγκόσμια οικονομία

Ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις τους εξακολουθούν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, παρόλο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Από τις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι τη Γερμανία, τα τελευταία στοιχεία σηματοδοτούν μια οικονομική επιβράδυνση.

Η νέα φάση της πανδημίας χαρακτηρίζεται από το πλήγμα στις δαπάνες και τις ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα που απειλούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Η ανάκαμψη χάνει δυναμική

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αισθάνονται ήδη την πίεση, αναφέρει το Bloomberg (GDP Nowcast) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οποίου, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ρυθμό ανάπτυξης 5,8% το τρέχον τρίμηνο, από 6,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Για την Κίνα, το πρακτορείο εκτιμά ανάπτυξη 6,1%  την ίδια περίοδο, από 7,9% το δεύτερο τρίμηνο. Όπως αναφέρει, η κινεζική οικονομία δεν αντιμετωπίζει μόνο την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, αλλά και την λήψη δραστικών μέτρων από την κυβέρνηση  για τις βιομηχανίες με υψηλή ρύπανση, και ενδεχομένως  ένα πλήγμα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη από τη νέα ατζέντα «κοινής ευημερίας».

Η επιβράδυνση είναι ταχύτερη από ό, τι εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι εναποθέτοντας στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν τον συνδυασμό της ανάκαμψης που χάνει φόρα και της επίμονης πίεσης των τιμών.  «Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανικού, τα δεδομένα δείχνουν πιο ήπια ανάκαμψη και όχι ανατροπή», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του Bloomberg.

Ο πληθωρισμός «καλπάζει»

«Ωστόσο, οι τελευταίες αναγνώσεις τώρα είναι μια υπενθύμιση ότι ο ιός παραμένει μια σημαντική, αρνητική και δύσκολα προβλέψιμη μεταβλητή που επηρεάζει τις προοπτικές», τόνισαν.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάγνωση του δείκτη του πρακτορείου για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, η παραγωγή είναι έτοιμη να κλείσει τη χρονιά σε απόσταση ακόμα μικρότερη από την τάση που κατέγραφε πριν από τον Covid.

Σε «κανονική» περίοδο, αυτή η χαλάρωση στην οικονομία θα σήμαινε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Στον αναποδογυρισμένο όμως κόσμο της ανάκαμψης από τον Covid, αυτό δεν συμβαίνει. Οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, το υψηλό κόστος αποστολής και οι αυξημένες τιμές των βασικών προϊόντων σημαίνουν ότι ακόμη και αν η παραγωγή παραμένει κάτω από το δυναμικό, ο πληθωρισμός σε πολλές χώρες είναι πάνω από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών.

Τα καλά νέα είναι ότι τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν μια κορύφωση για το τρίτο τρίμηνο και την αρχή της πτώσης του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ.

Τα άσχημα νέα είναι ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψουν πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% των κεντρικών τραπεζών. Η εικόνα στην Κίνα φαίνεται λίγο διαφορετική. Τα κέρδη από τις τιμές των αγαθών στις πύλες των εργοστασίων είναι στα ύψη. Μέχρι στιγμής, όμως, οι καταναλωτές δεν έχουν δει αυξήσεις στα καταστήματα.

Για τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, μια ανάκαμψη που χάνει δυναμική και ο πληθωρισμός που αυξάνεται σημαίνουν μια περίπλοκη κατάσταση. Η ασθενέστερη ανάκαμψη σημαίνει πίεση για οικονομική στήριξη ενώ οι επίμονα υψηλές τιμές σημαίνουν πίεση για απόσυρσή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υψηλότερο ΑΕΠ το 2022 από το αντίστοιχο του 2019 σε Ελλάδα και Ευρώπη

Στους Θάνο Τσίρο και Ραλλού Αλεξοπούλου «Είναι ακόμη πρόωρο να αποφασιστούν μόνιμα μέτρα επεκτατικού χαρακτήρα» δηλώνει στη συνέντευξη που παραχωρεί στη «Ν» ο επικεφαλής του...

Πάνω από την Κύπρο θα πετάξουν αύριο τα Red Arrows

Στην Κύπρο για λίγο η φημισμένη μοίρα αεροπορικών επιδείξεων της Βασιλικής Αεροπορίας, τα γνωστά «Κόκκινα Βέλη», τα οποία θα πετάξουν το απόγευμα της Τρίτης...

Άρσος και Δωρός φιλοξενούν δύο εκδηλώσεις της 60ης Γιορτής του Κρασιού

Την ικανοποίηση του από την απόφαση του Δήμου Λεμεσού να μεταφέρει δυο εκδηλώσεις για την 60η Γιορτής του Κρασιού, σε ορεινές κοινότητες, εξέφρασε το πρωί...

ΟΠΑΚ: Το τουριστικό προϊόν είναι σε μεγάλο βαθμό μη προσβάσιμο

Τα άτομα με αναπηρίες και μειωμένη κινητικότητα βρίσκονται στη χειρότερη θέση στη χώρα μας, αφού το τουριστικό μας προϊόν είναι σε μεγάλο βαθμό μη...

Στο ΓΝ Πάφου 37χρονος, μετά από επίθεση που δέχθηκε

Υπόθεση πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, διερευνά η Αστυνομία Πάφου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της  Αστυνομίας, καταγγέλθηκε χθες από 37χρονο...

Απέτυχε στο Ανώτατο αίτηση για ακύρωση εντάλματος έρευνας πτέρυγας των φυλακών τον Αύγουστο

  Απέτυχε στο Ανώτατο αίτηση για ακύρωση εντάλματος έρευνας πτέρυγας των φυλακών τον Αύγουστο ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/09/2021 11:27 Το Ανώτατο απέρριψε πρόσφατα αίτηση 48 υποδίκων της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!