23.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 20:16

Πληθωρισμός: Στα ύψη και τον Μάιο – «Κόκκινο» χτύπησαν οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής στην Ελλάδα

Διψήφια αύξηση, μεγαλύτερη από το 10,2% του Απριλίου, αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός για τον Μάιο.

Τα στοιχεία από το μέτωπο της ακρίβειας δεν είναι τόσο ελπιδοφόρα. Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα αλλά και στα είδη διατροφής ροκανίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η Eurostat πρόσφατα ανακοίνωση πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φτάνει το 10,7%. Αυτό το ποσοστό προμηνύει ότι ο εθνικός δείκτης καταναλωτή θα χτυπήσει κόκκινο και οι εκτιμήσεις πλέον δείχνουν επίπεδα αρκετά πάνω από το 11% τον Μαΐο, με τον μέσο πληθωρισμό έως σήμερα να ξεπερνά το 8%.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 5,6% και αναμένει μία αποκλιμάκωσή του από Ιούλιο, όμως οι τιμές στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα δεν υποχωρούν προδιαγράφοντας έτσι νέες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο καταρτίστηκε εν μέσω αβεβαιοτήτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί εφέτος στο 5,6%, όπου θα υπάρξει κορύφωση. Προβλέπει άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,6% το 2023, ενώ τα έτη 2024 και 2025 κατά 1,7%.

Οι οικονομόλογοι

Στο δυσμενές σενάριο η Eurobank βλέπει ανάπτυξη μόλις 1,4% για το 2022 (Ενδιάμεση Έκθεση για την Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022), με τον μέσο πληθωρισμό να αγγίζει το 8,2%. Το βασικό σενάριο της τράπεζας προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 3%, αλλά και υψηλό πληθωρισμό της τάξης του 7%.

Επίσης, πρόσφατη μελέτη της ING βλέπει σε επίπεδο τρίμηνου, παρά την πληθωριστική κρίση, ανάπτυξη 3% στο τρέχον β΄ τρίμηνο και επιβράδυνση στο 2,2% στο γ’ τρίμηνο. Στην νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει ύφεση στο β’ και το γ΄ τρίμηνο φέτος σε κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες Για την Ελλάδα βλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2022, στο 2,4% το 2023, στο 2,2% το 2024.

Νέα μέτρα

Οι φωτιές που έχουν ανάψει οι ανατιμήσεις ασκούν πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο για την λήψη μέτρων το εύρος των οποίων θα κριθεί από το δημοσιονομικό χώρο και κλειδί θεωρούνται τα έσοδα του Μαΐου.

Όπως γράφει ο ΟΤ, η παρέμβαση που φαίνεται ότι πλέον «κερδίζει έδαφος» είναι η επέκταση του fuel pass και μετά τις 30 Ιουνίου.

Το άλμα στις τιμές οδηγεί την κυβέρνηση να βάλει ξανά στο τραπέζι το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί ή και σε άλλα τρόφιμα. Η παρέμβαση αναμένεται να έχει βραχυχρόνια ισχύ, πιθανότητα τρίμηνη,  καθώς πρόκειται για ένα μέτρο με υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!