Ένα πρώτο σήμα δόθηκε μόλις χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή με τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης για το α΄ τρίμηνο του έτους, βοηθούμενο σε μεγάλο βαθμό από την ανοδική πορεία των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Ταυτόχρονα, ο ΟΟΣΑ, εκτός από την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την ευρωζώνη, εκτιμά ότι με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει όλο και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα γεγονός που θα καταστήσει εφικτή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η ιδιαίτερα ικανοποιητική επίδοση της ελληνικής οικονομίας έρχεται σε μία περίοδο που ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία διανύει ήδη δύο τρίμηνα ύφεσης.

Πότε θα έρθει η αναβάθμιση

Η Morgan Stanley προβλέπει τριπλή αναβάθμιση στο investment grade  το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η Citigroup εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που θα αναβαθμιστεί φέτος. Η Βank of America  υπολογίζει ότι ο πρώτος οίκος που θα αναβαθμίσει τη χώρα θα είναι η S&P στις 20 Οκτωβρίου. Η JP Morgan τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αλλά και η Goldman Sachs επιβεβαιώνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες και στην προοπτική σύντομα η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Τι θα πει ο Fitch

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Fitch για την ελληνική οικονομία. Η πιθανότητα αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου είναι σχεδόν μηδενική, αν και ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αλλάξει τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα, εδώ και καιρό, τιμολογούνται σαν να την έχει αποκτήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,7%, χαμηλότερα από το αντίστοιχο της  Ιταλίας (4,23%), της Μεγάλης Βρετανίας (4,27%) και στα ίδια επίπεδα με των ΗΠΑ (ορισμένες ημέρες  είναι χαμηλότερη).

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την Ελλάδα μετά τις εκλογές είναι η γερμανική Scope Rating στις 4 Αυγούστου. Ωστόσο ο  συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από το ευρωσύστημα.

Ακολουθούν η DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου, ο οίκος Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου, o oποίος όμως κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Πολλοί ποντάρουν πλέον στην S&P που αξιολογεί εκ νέου την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου ενώ η Fitch θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Ραλλού Αλεξοπούλου  [email protected]