18.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 12:53

Νέα ρύθμιση οφειλών στην Ελλάδα: Σε έως 72 δόσεις κορωνο-χρέη ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ

Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με χρέη ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ τα οποία συσσωρεύτηκαν και «γεννήθηκαν» λόγω της πανδημίας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση.

Πάνω από 822.000 επιχειρήσεις, επιτηδευματίες αλλά και φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία μπορούν πλέον να ρυθμίσουν οφειλές όπως

* ΦΠΑ,

* φόρο εισοδήματος,

* ΕΝΦΙΑ

* ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο αντί σε 24 άτοκες ή 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% που ίσχυε έως τώρα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά :

-134.455 νομικά πρόσωπα,

-392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και

-299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες

που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς την εφορία από την αρχή της πανδημίας δηλαδή από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Στους ωφελημένους θα περιληφθούν και όσοι πληττόμενοι έχουν χρέη και προς τα ασφαλιστικά ταμεία με το ποσό αυτό να εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Βασική προϋπόθεση, οι οφειλέτες να ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων. Δηλαδή να ανήκουν στην κατηγορία :

– Επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

-Εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID που έχουν υποβάλει

– Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, οι παραπάνω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. των 100 ή 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου. Όσον αφορά τις δόσεις που χάθηκαν, αυτές θα μεταφερθούν  στο τέλος της ρύθμισης.

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έρθουν οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.

Με την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους να λειτουργεί κανονικά από την 1η Ιουνίου, 26.946 μοναδικά ΑΦΜ είχαν υποβάλει αίτηση έως τις 15 Ιουλίου. Από αυτά:

-18.528 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενεργή οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν στοιχεία πιστωτών.

«Στην παρούσα φάση οι αιτήσεις δεν έχουν υποβληθεί στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, διότι οι αιτούντες συμπληρώνουν στοιχεία, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς ελέγχουν όσα στοιχεία και δικαιολογητικά έχουν ήδη αντληθεί αυτομάτως. Συνεπώς όλες οι αιτήσεις ρίπτονται στη διαδικασία άντλησης, ελέγχου, διόρθωσης και συμπλήρωσης στοιχείων και δικαιολογητικών από τους πιστωτές. Όπως σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών, η διαδικασία ανάκτησης στοιχείων είναι ασύγχρονη, δηλαδή δεν ολοκληρώνεται επί τόπου, αλλά απαιτεί κάποιες ημέρες, προκειμένου να ανακτηθούν όλα τα δεδομένα» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Όταν λοιπόν οι οφειλέτες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, τότε θα δρομολογηθούν στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, προκειμένου να διαμορφώσουν μια πρόταση ρύθμισης οφειλών εντός δύο μηνών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι πρώτες αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουλίου με τις πρώτες ρυθμίσεις οφειλών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Για να δοθεί από τις τράπεζες μια πρόταση ρύθμισης, εξετάζεται η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε οφειλέτη μέσω του αλγορίθμου, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η ύπαρξη καταθέσεων τόσο στο εμπόριο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και σε τράπεζες του εξωτερικού. Τέλος εξετάζονται και τα οικονομικά στοιχεία των συνοφειλετών και εγγυητών. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση μιας λύσης ρύθμισης οφειλών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ραλλού Αλεξοπούλου

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!