Γύρω στα 15 δισ. δάνεια σύνολο αναμένεται να βγουν στην αγορά το 2024 με τιτλοποιήσεις ή και άλλους τρόπους (πωλήσεις κλπ) αν σε αυτά συνυπολογιστούν όλα τα δάνεια που θα εισέλθουν στον Ηρακλή ΙΙΙ αλλά και οι πωλήσεις δανείων στις οποίες θα προβεί και η PQH.

Συγχρόνως ας σημειωθεί ότι δάνεια 3 έως 4 δισ. ευρώ θα κινηθούν στην δευτερογενή αγορά.

Συγκέντρωση της αγοράς των servicers

Οι εξελίξεις ωστόσο το 2024 προμηνύουν, κατά την άποψη των servicers, μεγάλη συγκέντρωση στον κλάδο η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών. Οι πάντες συζητούν τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτήν αναφέρουν έγκυρες πηγές στην αγορά μιας και το κόστος για τις εταιρίες διαχείρισης με το καινούριο σχέδιο νόμου προσαυξάνεται σημαντικά.

Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας με τους πελάτες, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι 31/3/2024, θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις και τεχνογνωσία, τα οποία είναι αδύνατον να εξασφαλίσουν servicers με πολύ μικρό αντικείμενο εργασιών διαχείρισης.

Συγχρόνως ο νέος νόμος επιβάλει την επαναξιολόγηση όλων των αδειών που έχουν δοθεί στους servicers μέσα στο 2024.

10 δισ. ενήμερα δάνεια την προσεχή πενταετία

Η κορυφαία ωστόσο αλλαγή που οι servicers αναμένουν μέσα στο 2024 είναι μια αλλαγή στάσης στον SSM καθώς η ιδέα να πωληθούν ενήμερα δάνεια από τα χαρτοφυλάκιά τους στις τράπεζες έχει αρχίσει να ωριμάζει. Ηδη όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς οι εταιρίες διαχείρισης διαθέτουν ενήμερα δάνεια τα οποία είναι σε αυτήν την κατάσταση μία διετία τουλάχιστον.

Μάλιστα αναφέρουν ότι από τη στιγμή που θα δοθεί ένα τέτοιο πράσινο φως το παιχνίδι θα γίνει win win τόσο για τις εταιρίες διαχείρισης όσο και για τράπεζες. Τα δάνεια αυτά θα πωληθούν στις τράπεζες στο 70% έως 90% της αξίας τους ενώ θα προσαυξηθούν σημαντικά με συμφέροντες όρους τα ενήμερα δάνεια των τραπεζών σε μια περίοδο που τα επιτόκια καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη χρηματοδότηση εταιριών και ιδιωτών.

Υπολογισμοί των servicers αναφέρουν ότι σε 3 έως 5 έτη το 15% με 20% των δανείων που οι εταιρίες διαχείρισης έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους θα καταστούν ενήμερα δηλαδή 7-10 δισ. ευρώ δάνεια.

Στην παρούσα φάση τα ενήμερα δάνεια κινούνται στο 5% δηλαδή περίπου στα 2 δισ. ευρώ όπως αναφέρουν.

Ήδη, οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδύουν στα συστήματά τους προκειμένου αυτά να μπορέσουν να  προχωρήσουν σε προσομίωση του κύκλου εξυγίανσης των υπό διαχείριση δανείων με αυτόν που υπαγορεύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τα δάνεια των τραπεζών.

Ανακτήσεις- Κτηματολόγιο- Πλειστηριασμοί

Οι ανακτήσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα ωστόσο όπως αναφέρουν κάποιες πηγές συνεχώς δημιουργούνται εμπόδια στις εταιρίες διαχείρισης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα είναι πολύ σημαντικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν στις μεταβιβάσεις μιας και το Κτηματολόγιο για μεγάλους οργανωμένους Δήμους της χώρας απαιτεί πάνω από ένα έτος προκειμένου να προχωρήσει σε μεταγραφή με παραδείγματα κάποιων δήμων να ξεπερνούν τη διετία.

Εμπόδια όμως και φραγμοί υπάρχουν και σε ότι αφορά και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα η απεργία των συμβολαιογράφων η οποία μεταξύ άλλων έχει διακόψει και τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Ειρήνη Σακελλάρη  [email protected]