16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 7:08

Ελλάδα-Πληθωρισμός: Στο 3% τον Απρίλιο – Συνεχίζεται η άνοδος στα τρόφιμα με μικρότερο ρυθμό

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 3% τον Απρίλιο παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Απρίλιο ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 3% από 4,6% τον Μάρτιο, υποχωρώντας στα επίπεδα των τελευταίων μηνών του 2021.

Τον προηγούμενο μήνα μπορεί να καταγράφεται περαιτέρω μείωση 29,9% στην τιμή του ρεύματος, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα τρόφιμα τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται μήνα με το μήνα, με το σχετικό δείκτη τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά να σημειώνει άνοδο 11,4% από 14,3% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση. Πρωταγωνιστικό ρόλο καταγράφουν τα γαλακτοκομικά και τα έλαια -λίπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όλο και πιο εμφανής είναι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, αν και ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνεται σε σχέση με τον Μάρτιο. Στις πέντε πρώτες θέσεις  με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα γαλακτοκομικά & αυγά με ποσοστό 19,1%, έλαια-λίπη 16,2%, ψωμί  – δημητριακά 13,8% και κρέατα 12%.

Στο σκέλος της ενέργειας, ο ηλεκτρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία κατά 29,9% και το φυσικό αέριο κατά 25,1% (τον Μάρτιο είχε καταγραφεί αύξηση κατά 9,2%). Το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 20,7% και τα καύσιμα – λιπαντικά κατά 7,4%

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,0% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 4,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

• 3,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.

• 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 6,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 13,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.

• 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!