17.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 8:27

Ελλάδα: Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων

Ενίσχυση για τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς ή που έλαβαν πολύ περιορισμένη αύξηση θα ανακοινώσει στις 12:00 σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός.

Ο δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων έχει ήδη βρεθεί – κυρίως λόγω της καλύτερης του αναμενομένου εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Οι δε απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις θα δρομολογηθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου το αργότερο, ώστε η εκταμίευση να γίνει πριν από το Πάσχα. Εκτός από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους, αναμένονται ανακοινώσεις και σε άλλα «πεδία». Είναι δε πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν σε δόσεις: να προηγηθεί η ανακοίνωση της στήριξης των συνταξιούχων και να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου τα υπόλοιπα μέτρα.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να σταλεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ επίσης μέχρι το τέλος του μήνα θα δρομολογηθεί και η ψήφιση των παρεμβάσεων για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μπαράζ των ανακοινώσεων αναμένεται να κορυφωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, με την ανακοίνωση του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους θα κυμανθεί από 250 έως 350 ευρώ. Ο κατάλογος δεν θα περιοριστεί στους έχοντες θετική προσωπική διαφορά (που σημαίνει ότι δεν πήραν καμία αύξηση), αλλά θα περιλαμβάνει και αυτούς που έλαβαν πολύ μικρές αυξήσεις (ακριβώς επειδή τους ροκάνισε την αύξηση η θετική προσωπική διαφορά).

Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα διατεθεί (εκτιμάται στα 800-1.000 εκατ. ευρώ) θα κριθεί και το κατά πόσο θα έχουμε επέκταση της ενίσχυσης και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι υπόλοιποι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που διανεμήθηκε τα Χριστούγεννα.

Ο νέος εξωδικαστικός

Η νομοθετική ρύθμιση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα περιλαμβάνει τις αλλαγές που είχε εξαγγείλει και την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

1 Θα προβλέπεται υποχρέωση αιτιολόγησης από την πλευρά των δανειστών σε περίπτωση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμιση που παράγει ο «αλγόριθμος» του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η υποχρέωση αιτιολόγησης θα βαραίνει και τον χρηματοδοτικό φορέα (είτε είναι τράπεζα είτε είναι διαχειριστής απαιτήσεων), αλλά και τον οφειλέτη. Η αιτιολόγηση απόρριψης θα αναρτάται δημόσια στην πλατφόρμα. Η απουσία «υποχρεωτικότητας» στην αποδοχή της ρύθμισης συνιστά, σύμφωνα με τους νομικούς, τον νούμερο ένα λόγο για τον οποίο παραμένει περιορισμένη η αποδοτικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

2 Θα διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού και θα μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία – μοναδική οφειλή. Επίσης, στο «καλάθι» των οφειλών που θα μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού δύναται να ενσωματωθούν και οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων εισπράττονται -για παράδειγμα- οφειλές στους δήμους, αλλά και σε δημόσιες επιχειρήσεις (π.χ., ΕΥΔΑΠ).

3 Θα καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ θα μειωθεί το επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο.

36 έως 72 δόσεις

Οι ρυθμίσεις των οφειλών στην εφορία θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Η προτεραιότητα είναι διπλή:

1. Να αναβιώσουν οι παλαιές ρυθμίσεις που χάθηκαν μέσα στην περίοδο της πληθωριστικής κρίσης. Χρονικά, αυτή προσδιορίζεται από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τώρα.

2. Να υπάρξει μια ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στην περίοδο της πληθωριστικής κρίσης. Ουσιαστικά, θα είναι μια ρύθμιση 36-72 δόσεων, στα πρότυπα της αντίστοιχης ρύθμισης που είχε γίνει για τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Salamis Tours: Προσφορά 65 Δωροεπιταγές για τα 65Χρονα του Οργανισμού

Η Salamis Tours, μέλος του Οργανισμού Salamis, με την  ευκαιρία των 65χρονων προσφέρει 65 Δωροεπιταγές αξίας €50 ανά ενήλικα για ταξίδια μέχρι το τέλος...

Πρώτη θέση για Πάφο FC K10 στο Ayia Napa Youth Soccer Festival

Την πρώτη θέση στο Ayia Napa Youth Soccer Festival κατέλαβε η ομάδα της Πάφος FC Κ10 (2014) κερδίζοντας στον τελικό που διεξήχθη νωρίς το απόγευμα...

Πίεση και αδικία βλέπει o Τατάρ από τη στάση της ΕΕ για το Κυπριακό

«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση, αδικία και ανομία στη στάση της ΕΕ», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας τις αναφορές για την Τουρκία και τα κατεχόμενα στα...

Ηλεκτρικά scooters: τα προβλήματα και η διέξοδος της μικροκινητικότητας

Του Ανδρέα Β. Παπαχαραλάμπους*  Η χρήση των ηλεκτρικών scooters για τη διακίνηση εντός πόλεων καθιερώνεται προϊόντος του χρόνου. Παράλληλα με την αύξηση της χρήσης τους...

Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές

Ονειρεύεσαι εδώ και χρόνια να αποκτήσεις το δικό σου οικιστικό ακίνητο και να ζεις δίπλα στη θάλασσα; Αναζητείς επιλογές επένδυσης σε ακίνητα τουριστικών περιοχών...

Συνολικά 36 νεκροί από κατάρρευση αυτοκινητοδρόμου στην Κίνα

Συνολικά 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νότια Κίνα όταν κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που μεταδόθηκε σήμερα από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!