22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 17:46

Έρευνα ΕΒΕΘ: Το 81% των επιχειρήσεων είδε μείωση κύκλου εργασιών- Κανονικότητα από το 2022

Επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022 και μετά, 44% μέση μείωση του κύκλου εργασιών λόγω της πανδημίας και εκτίμηση σε ποσοστό 69% ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για την στήριξη των επιχειρήσεων είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ σε δείγμα 255 επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου με την συμπλήρωση online ερωτηματολογίων το χρονικό διάστημα 8-13 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, το 84% των επιχειρήσεων απαντά ότι έχει επηρεαστεί από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία και το 81% δηλώνει ότι κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών.

Η επιστροφή σε ένα κανονικό επίπεδο λειτουργίας είναι “άπιαστο όνειρο” για φέτος για τις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς για το πρώτο εξάμηνο του έτους μόλις το 10% αναμένει κάτι τέτοιο, μέχρι το τέλος του 2021 το 20%, από το 2022 το 56% και υπάρχει και ένα ποσοστό 2% που απαντά “ποτέ”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα της διαδικτυακής αυτής έρευνας για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πωλήσεις μέσω e-shop ή με την χρήση click away και οι απαντήσεις των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.Αυτονόητο είναι ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα είναι εξοικειωμένες με το διαδίκτυο και στο πλαίσιο αυτό το 39% από αυτές έχει e-shop, το 72% έχει site, το 80% έχει παρουσία στο Facebook και το 56% στο Instagram. Ωστόσο, μόλις το 39% από αυτές πραγματοποίησε πωλήσεις με την μέθοδο click away την περίοδο των εορτών.

Πολύ χαμηλός ήταν και ο τζίρος της πρόσφατης εορταστικής περιόδου για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασε το 28% των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου του 2019.

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης της οικονομίας που λαμβάνει η κυβέρνηση οι επιχειρήσεις τα αξιολογούν ως εξής (με σειρά από το πιο σημαντικό προς τα λιγότερα σημαντικά): προηγείται η μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και έπονται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους, η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες κα.

Όσον αφορά στην γενικότερη αποτίμηση του 2020, παρήγορο είναι το γεγονός πως το 74% των επιχειρήσεων διατήρησε τις θέσεις εργασίας. Σε σχέση με τις εξαγωγές, το 50% των επιχειρήσεων απάντησε πως το 2020 ήταν μία χρονιά χειρότερη από το 2019 (ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 24% της σύγκρισης μεταξύ 2019 και 2018 σε προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του ΕΒΕΘ).

Για το 2021 και τις προοπτικές του οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι μοιρασμένες. Καλύτερο από το 2020 το αναμένει το 23%, χειρότερο από πέρσι το 34% και περίπου ίδιο με πέρσι το 39%. Μεγάλο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων (61%) που περιμένει συρρίκνωση της ρευστότητας του το επόμενο τρίμηνο και αντίστοιχα μεγάλο, σε σχέση και με προηγούμενα έτη είναι και το ποσοστό (44%) που πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες του στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τέλος, κοντά στα μνημονιακά επίπεδα (ποσοστό 69%) επανέρχεται η αρνητική εκτίμηση των επιχειρήσεων για την βιωσιμότητα του κλάδου του το επόμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με σήμερα, δηλαδή επί της ουσίας προβλέπονται αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεις εταιρειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!