32.2 C
Nicosia
Τρίτη 26 Σεπτέμβριος 2023 | 13:40

Eurostat: Η Ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση- Απροσδόκητη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο

Σε τροχιά να αποφύγει την ύφεση βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, μετά την απροσδόκητη ανάπτυξη που κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αναλυτικότερα, σε μηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ ενώ παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,1%.

Ενώ η γερμανική και η ιταλική παραγωγή συρρικνώθηκαν, η Γαλλία και η Ισπανία κατέγραψαν επέκταση. Υπήρχαν επίσης ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την οικονομία της Ιρλανδίας.

Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 1,9% στην ζώνη του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 1,8%. Το προηγούμενο τρίμηνο είχαν σημειώσει ανάπτυξη 2,3% και 2,5%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2022, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις- βασίζονται σε πηγές δεδομένων που είναι ελλιπείς και θα αναρωτηθούν- το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% στην Ευρωζώνη και κατά 3,6% στην ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Ιρλανδία με 3,5% κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακολουθούν η Λετονία με 0,3%, και η Ισπανία με την Πορτογαλία με 0,2%.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Λιθουανία (-1,7%) καθώς και στην Αυστρία (-0,7%) και τη Σουηδία (-0,6%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για όλες τις χώρες εκτός από τη Σουηδία (-0,6%) και τη Λιθουανία (-0,4%).

Η ανάπτυξη υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης μετά την υπέρβαση των κινδύνων έλλειψης καυσίμων. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η παραγωγή θα σημειώσει πτώση το πρώτο τρίμηνο, επομένως η περιοχή δεν έχει ξεφύγει ακόμα τον κίνδυνο, σχολιάζει το Bloomberg σημειώνοντας ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται ενώ οι καταναλωτές σε ορισμένες χώρες θα συνεχίσουν να βλέπουν ακριβότερους λογαριασμούς ενέργειας.

«Μια συνεχής συμπίεση της δύναμης των δαπανών των νοικοκυριών σημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο. Με το ενεργειακό κόστος να βυθίζεται, η μεγάλη εικόνα είναι ότι οποιαδήποτε χειμερινή ύφεση είναι πιθανό να είναι ήπια. Η διατήρηση της οικονομίας καλύτερα από το αναμενόμενο σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένη στην αντιμετώπιση του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού», σημειώνει το Bloomberg Economics.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, οι καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις πιθανότατα θα εδραιώσουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Άρχισε η παρουσίαση των σχεδίων για την εντός των τειχών Λευκωσία

Τα έργα του Δήμου Λευκωσίας και τα σχέδια χορηγιών και κινήτρων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε κατοίκους,...

ΥΠΑΝ: Στόχος να διατηρήσουμε αρχές και αξίες αθλητισμού στην εκπαίδευση

Το σχολείο έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας και το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει να διατηρήσει τις αρχές...

Yπουργικό: “Ναι” στην αγορά 5 κτιρίων για δομές 24ωρης φροντίδας ενηλίκων ΑμεΑ

To Yπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για αγορά 5 κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως δομές 24ωρης φροντίδας ενήλικων ατόμων με αναπηρίες,...

Απεβίωσε η Έλενα Τουμαζή Ρεμπελίνα, μια από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της Κύπρου

Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών η ποιήτρια Έλενα Τουμαζή, η οποία ήταν γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο και με το ψευδώνυμο Έλενα Ρεμπελίνα, μια από τις σημαντικότερες...

Έρευνα: Σημαντικό πρόβλημα για το 87% των Ελλήνων η ακρίβεια

Η ακρίβεια αναδεικνύεται η απόλυτη ανησυχία των Ελλήνων στην Περιφέρεια Αττικής, που συμμετείχαν σε έρευνα από την PulseRC, καθώς το 95% «έδειξε» τις αυξήσεις των...

Εδώ θα γίνει η ανάλυση των δειγμάτων του αστεροειδή Μπενού που έφτασαν στη Γη (βίντεο)

Την Κυριακή το σκάφος OSIRIS REx πλησίασε τη Γη και απελευθέρωσε μια κάψουλα μέσα στην οποία υπήρχαν τα δείγματα του αστεροειδή Μπενού που είχε συλλέξει το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW