Μέχρι να επέλθει συμφωνία, η Κομισιόν μετά και τις κατευθύνσεις που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, το 2024 θεωρεί ότι ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δηλαδή ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και ότι θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή του χρέους στο όριο του 60% του ΑΕΠ ενώ για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, να ακολουθεί πτωτική πορεία ή να είναι βιώσιμο. Ωστόσο, στις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε η Κομισιόν ενόψει της σύνταξης των Προγραμμάτων Σταθερότητας 2024-2026, έχει ενσωματώσει ορισμένα στοιχεία από την πρόταση που παρουσίασε το Νοέμβριο αναφορικά με τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, θα πρέπει να δεσμευθούν σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους καθώς από το επόμενο έτος παύει να ισχύει η γενική ρήτρα διαφυγής που παρείχε δημοσιονομική ευελιξία στις χώρες. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ με βάση τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο η επίτευξη των στόχων θα ελέγχεται με βάση τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες. Βέβαια οι στόχοι θα εξειδικευθούν για κάθε χώρα-μέλος το Μάιο.

Παράλληλα, έμφαση θα πρέπει πλέον να δοθεί στην ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μέσω απόσυρσης των εθνικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και υιοθέτηση ορισμένων, όπου κι όταν χρειάζεται, τα οποία όμως θα είναι στοχευμένα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Επιτροπή «θα περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος και, κυρίως, θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης». Επιπλέον, εκτιμά ότι αρκετά από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν προκαλούν στρεβλώσεις στις τιμές και πιθανόν να έχουν οδηγήσει σε μείωση των κινήτρων για εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας.

Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, επί του θέματος, αναμένεται να εκδοθεί σχετική δήλωση.  Οι αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων θα τεθούν επί τάπητος και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.(Ecofin) με στόχο την υπογραφή σχεδίου συμπερασμάτων.

Ραλλού Αλεξοπούλου  [email protected]