26.1 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 19:49

Στραμμένα στην Αθήνα τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας – Προς παύση του κύκλου αυξήσεων επιτοκίων η ΕΚΤ

Στην Αθήνα, όπου διεξάγεται σήμερα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, θα είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Στο επικρατέστερο σενάριο οι κεντρικοί τραπεζίτες, υπό τον οικοδεσπότη της όλης οργάνωσης, Γιάννη Στουρνάρα, θα αποφασίσουν την παύση του τρέχοντος κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα, μετά τις 10 διαδοχικές αυξήσεις τους κατά 450 μονάδες βάσης συνολικά, από τον Ιούλιο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το διάστημα το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων έχει αναρριχηθεί από το -0,50%, στο 4%.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, μετά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα, αλλά και τους αυξημένους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Το ερώτημα φυσικά είναι εάν το φρένο θα είναι προσωρινό ή θα ξεκινήσει κάποια στιγμή το 2024 η έναρξη της διαδικασίας μείωσης του κόστους δανεισμού στη ζώνη του ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε μεταξύ άλλων πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να το παρακάνει με τα επιτόκια, καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία.

Εκτίμησε δε πως εφόσον μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα μέσα του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα το απόγευμα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα αναφερθεί στο σκεπτικό της απόφασης που θα λάβει το ΔΣ της Ευρωτράπεζας.

Δεν είναι ωστόσο σίγουρο ότι θα δώσει κάποιο guidance για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων.

Κι αυτό διότι το περιβάλλον είναι πολυσύνθετο. Από τη μία πλευρά, η αύξηση των ενεργειακών τιμών είναι πιθανό να επιβραδύνει την ταχύτητα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αλλά από την άλλη οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ενδεχομένως, καλύτερη ορατότητα θα υπάρχει κατά τη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου στην Φρανκφούρτη, καθώς θα έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση των επικαιροποιημένων εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!