16.9 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 23:40

Προς νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% η ΕΚΤ

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο συγκλίνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη κι αν άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πέντε πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Οπως θυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις – ήταν ο ταχύτερος ρυθμός στην Ιστορία – για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες δείχνουν ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή, είπαν στο Reuters οι πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα του περασμένου μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη περάσει στην οικονομία, επομένως χρειάζεται να γίνουν λιγότερα, επειδή οι προηγούμενες κινήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές, ανέφεραν οι πηγές.

Πρόσθεσαν ότι η κορύφωση των τιμών είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι ασφαλέστερο να γίνει με μικρότερα βήματα. Ενα άλλο επιχείρημα που προβλήθηκε υπέρ των σταδιακών κινήσεων ήταν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που βρίσκεται στο 3%, είναι σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση είναι ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν – ειδικά όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, αμφότερα δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ορισμένες από τις πηγές είπαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μη δώσει καμία καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα κινηθεί τον Ιούνιο, με τον ίδιο τρόπο που κρατά τις επιλογές της ανοιχτές τώρα, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελευθερία ως προς τις ενέργειές τους, με βάση τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν τότε.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι υποστηρίζουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή τον Μάιο – ως επί το πλείστον οι ίδιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, ενώ άλλοι – επίσης μια μικρή ομάδα – επιχειρηματολογούν για μια ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Ο Klaas Knot από την Ολλανδία είπε ότι δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 είναι αρκετές. Ο Σλοβάκος Peter Kazimir είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Αυστριακός Robert Holzmann υποστήριξε μια ακόμη κίνηση 50 μονάδων βάσης.

Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης και τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη τέτοια αύξηση τιμολογείται πλήρως μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι απαιτούνται αυξήσεις επιτοκίων, επειδή ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ο δομικός πληθωρισμός – που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – θα μπορούσε να αυξηθεί για αρκετούς ακόμη μήνες.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!