24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 0:13

Πορτογαλία: Πακέτο μέτρων 2,4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε χθες Δευτέρα πακέτο μέτρων εκτιμώμενου κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ προβλέπεται επίσης μείωση των φόρων στην ενέργεια.

Βοήθημα στους συνταξιούχους

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως θα δοθεί άμεση βοήθεια στις οικογένειες και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους.

Δείτε ακόμα – Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να υποστηρίξουν η μία την άλλη απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Το συγκεκριμένο πακέτο οκτώ μέτρων, που βαπτίστηκε «Πρώτα οι οικογένειες», έχει υπολογιστεί σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου το 1% του ΑΕΠ της χώρας) και προστίθεται στα 1,6 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν ως αυτόν τον μήνα.

«Εχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που είδαμε τόσο απότομη και καθαρή αύξηση του κόστους διαβίωσης», τόνισε ο Κόστα, επισημαίνοντας πως χρειάζεται «μεγάλη προσοχή» για να μην τροφοδοτηθεί η συνέχιση της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση Κόστα σκοπεύει να δώσει επιταγή 125 ευρώ ανά άτομο και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε παιδί στους Πορτογάλους με ακαθάριστες αποδοχές έως και 2.700 ευρώ μηνιαίως. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα ίσο με το ήμισυ της μηνιαίας σύνταξής τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 13% σε 6% και θα παρατείνει έως το τέλος του έτους τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Πλαφόν στα ενοίκια

Ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης για την επόμενη χρονιά την επιβολή ανώτατου ορίου 2% στις αυξήσεις ενοικίων και πάγωμα της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην Πορτογαλία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική αρχή.

Η κυβέρνηση αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει σύντομα μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο προειδοποίησε την Παρασκευή για τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας παρέμεινε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο του έτους (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022), παρότι αυξήθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούλιο και κυμάνθηκε στο 5,9%.

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!