17.9 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 23:37

Ο Τζόνσον αυξάνει τους φόρους για την κοινωνική πρόνοια, εν μέσω αντιδράσεων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί στους βουλευτές σήμερα Τρίτη σχετικά με τα σχέδιά του να διορθώσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας, αν και πολλοί από το κόμμα του αντιδρούν έντονα στα σχέδιά του για αύξηση των φόρων, κατά παράβαση των εκλογικών του δεσμεύσεων.

Μετά τη δημοσιονομική κρίση λόγω της πανδημίας, ο κ. Τζόνσον απευθύνεται τώρα στο κλυδωνισμένο σύστημα κοινωνικής φροντίδας της Βρετανίας, το κόστος του οποίου θα εκτιναχθεί στα ύψη καθώς ο πληθυσμός γερνά.

Για χρόνια, οι Βρετανοί ηγέτες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να πληρώσουν για την κοινωνική πρόνοια χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη λαϊκή υποστήριξη αυξάνοντας τους φόρους. Το 2019, ο Τζόνσον είπε ότι είχε ένα σχέδιο κοινωνικής φροντίδας.

Αύξηση του Φόρου Εθνικής Ασφάλισης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει τον φόρο της Εθνικής Ασφάλισης (NI) που πληρώνουν περίπου 25 εκατομμύρια εργαζόμενοι για να επιδοτήσουν τη φροντίδα των συνταξιούχων, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων συνταξιούχων, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Τζόνσον θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη το πρωί και στη συνέχεια αναμένεται να μιλήσει στο κοινοβούλιο. Ο Κ. Τζόνσον, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγείας και φροντίδας έχει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να συνεχίσει την καταπολέμηση του κορωνοϊού και να ξεκινήσει την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και να τερματίσει την αδικία των καταστροφικών δαπανών για την κοινωνική περίθαλψη», θα τονίσει στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Η κυβέρνησή μου δεν διστάσει να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται για να έχουν οι ασθενείς του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) τη θεραπεία που χρειάζονται και να διορθωθεί το διαλυμένο μας σύστημα κοινωνικής φροντίδας».

Όπως πολλοί άλλοι δυτικοί ηγέτες, ο κ. Τζόνσον αντιμετωπίζει απαιτήσεις να δαπανήσει περισσότερα για την ευημερία, αφού ο δανεισμός της κυβέρνησης αυξήθηκε στο 14,2% της οικονομικής παραγωγής – επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το τρέχον σύστημα περίθαλψης, όποιος έχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 23.350 λιρών (32.305 δολάρια) πληρώνει για τη φροντίδα του στο σύνολό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έξοδα και πλήρη εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων κάποιου.

Το γραφείο του Τζόνσον και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν επανειλημμένα να αναφέρουν λεπτομερώς τα σχέδια χρηματοδότησης, αλλά τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Τζόνσον θέλει να αυξήσει τον φόρο Εθνικής Ασφάλισης (NI) που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες.

Αντιδράσεις από το Συντηρητικό Κόμμα

Πολλοί βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον ανησυχούν ότι αυτό θα βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και θα παραβιάσει τις προεκλογικές εγγυήσεις του για το 2019 να μην αυξήσει το ποσοστό του NI.

«Η αύξηση των φόρων υποδηλώνει ότι οι υπουργοί έχουν ολοένα και μεγαλύτερη συνείδηση ​​ότι η χώρα δεν μπορεί να ζήσει με χρήματα κατά φαντασίαν. Αυτό, τουλάχιστον, είναι ευπρόσδεκτο», δήλωσε ο Γουίλιαμ Χαγκ πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.

Η εφημερίδα Telegraph είπε ότι οι βουλευτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια πρόωρη ψηφοφορία για τα σχέδια κοινωνικής πρόνοιας αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα διαθέσει επιπλέον 5,4 δισεκατομμύρια λίρες (7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τους επόμενους έξι μήνες για να βοηθήσει το NHS να καλύψει πρόσθετα έξοδα από την πανδημία COVID-19 και να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ποσό για τη θεραπεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!