25.7 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 22:21

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης για πρώτη φορά αντιμέτωπες με ζημιές

Για πάνω από μία δεκαετία τύπωναν χρήμα για να αντιμετωπίσουν αλλεπάλληλες κρίσεις. Τώρα έφτασε η ώρα για τις κεντρικές τράπεζες της ζώνη του ευρώ να κάνουν λογαριασμό. Μέσα στην εβδομάδα θα αποκαλύψουν τις πρώτες σημαντικές απώλειές τους.

Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλύψει τα ετήσια αποτελέσματα την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι αναμένεται να προειδοποιήσουν για μεγάλες ζημίες φέτος και του χρόνου σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης των καταθέσεων που δημιουργείται μέσω ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ θα προμηνύει μια σειρά από αμήχανες εθνικές εκθέσεις, με τη γερμανική Bundesbank να δέχεται πιθανότατα το ισχυρότερο πλήγμα όλων.

«Τα αποτελέσματα θα γίνουν αρνητικά για πολλές τράπεζες ήδη το 2022, λόγω της αναντιστοιχίας των επιτοκίων στα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του. «Χρηματοδοτούμε τους εαυτούς μας τώρα με υψηλότερα επιτόκια, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην απόδοση των ομολόγων και κάθε είδους χρέους στον ισολογισμό των κεντρικών τραπεζών» εξήγησε.

Οι απώλειες των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης θα προστεθούν σε μια λίστα παραδειγμάτων παγκοσμίως, με τη γειτονική Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να ξεχωρίζει για το έλλειμμα ρεκόρ της τον περασμένο μήνα. Η προοπτική έχει αφήσει ορισμένους αξιωματούχους νευρικούς για την κριτική που θα ασκηθεί, αλλά και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών επέμεινε αυτόν τον μήνα ότι τέτοια αποτελέσματα δεν έχουν σημασία, ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να λειτουργούν με αρνητικά ίδια κεφάλαια και ότι δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν. Πάνω από όλα, αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι απώλειες δεν έχουν καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική.

Ακόμα κι έτσι, η ΕΚΤ έχει επικρίνει τα ελλείμματα σε άλλους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δικοί της κανόνες μπορούν να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να διαθέσουν χρήματα για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο δεν αποκλείει και η ίδια η ΕΚΤ να χρειαστεί βοήθεια.

Η Bundesbank πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπη με μικρές ζημίες για το 2022, οι οποίες ωστόσο θα διογκωθούν στα 26 δισ. ευρώ το 2023, εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, όπως εκτιμά ο Ντάνιελ Γκρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως όταν επικοινώνησε το Bloomberg.

Ο Γκρος αναμένει μια προειδοποίηση στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και η Bundesbank «να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί αθόρυβα μια έγχυση κεφαλαίων από το Βερολίνο» αργότερα μέσα στο έτος.

Και άλλες κεντρικές τράπεζες θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις το 2023. Ο Γκρος αναμένει «τρύπα» 17 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της νομισματικής αρχής της Γαλλίας, 9 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και 5 δισ. ευρώ της Ολλανδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!