28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 18:11

Νάγκελ(ΕΚΤ): Νωρίς για να σκεφτώ παύση της αύξησης των επιτοκίων

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ι. Νάγκελ, δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι ο πληθωρισμός είναι αρκετά υπό έλεγχο για να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων, με την απόφασή του να εξαρτάται από πρόσθετα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πολύ νωρίς για μένα να σκεφτώ μια παύση», είπε ο επικεφαλής της Bundesbank στο Bloomberg TV, προσθέτοντας ότι θα περιμένει επιπλέον στοιχεία πριν λάβει μια απόφαση. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι γύρω στο 5%. Άρα αυτό είναι πολύ υψηλό. Στόχος μας είναι το 2%. Οπότε υπάρχει δρόμος».

Ενώ η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, ο βασικός πληθωρισμός παραμένει σταθερός και η αγορά εργασίας είναι «πραγματικά πολύ καλή», είπε.

Τα σχόλια έρχονται πριν από μια συνάντηση στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου η ΕΚΤ πρόκειται να αποφασίσει μεταξύ της παύσης της ανόδου των επιτοκίων ή της παράτασης των διαδοχικών αυξήσεων. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για ένατη φορά μέσα σε περίπου ένα χρόνο, επιδιώκοντας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της 2%.

Οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης των 20 εθνών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι 425 μονάδες βάσης των αυξήσεων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Γερμανική οικονομία

Ο Νάγκελ είπε ότι δεν αναμένει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να πέσει σε ύφεση, επικαλούμενος καλύτερες προοπτικές για το επόμενο έτος παρά το αδύναμο τρίτο τρίμηνο.

«Ακούω πολλά λόγια για τη Γερμανία, τον “άρρωστο” της Ευρώπης. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει», είπε ο Νάγκελ, αναφέροντας τη σταθερή ιδιωτική κατανάλωση και τους υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους. «Είμαι ακόμα αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια ήπια προσγείωση».

Εν τω μεταξύ, ο Πορτογάλος ομόλογος του Νάγκελ, Μάριο Σεντένο, προέτρεψε τους αξιωματούχους να είναι προσεκτικοί για την επόμενη κίνηση πολιτικής, λέγοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην περιοχή.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες για το πού κατευθύνονται τα επιτόκια, όταν θα δώσει μια ομιλία στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν αυξήσει το κόστος δανεισμού στις 14 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να το κάνει τους επόμενους μήνες. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα εξαρτώνται πολύ από τα δεδομένα και θα συνεχίσουν να «αναζητούν στοιχεία» στα οικονομικά δεδομένα.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ζωντανοί» για πρόκριση στους “4” της Ευρωλίγκα έμειναν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

«Ζωντανοί» στην διεκδίκηση της πρόκρισης στο Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο έμειναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τις νίκες που πέτυχαν...

Ολυμπιακός: Όταν άδειασε τις εκκλησίες και στενοχώρησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου – Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Η Μεγάλη Πέμπτη που άδειασαν οι εκκλησίες. Η ημέρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, προτίμησε να δει το σημαντικότερο...

Όλη η Ευρώπη μιλά για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Αγγλία – Κέρδισε 4-2 την ‘Αστoν Βίλα

Η εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας...

Χαμάς: Υπό εξέταση με «θετικό πνεύμα» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζει η Χαμάς να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα...

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!