19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:02

Λαγκάρντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων αναφοράς το καλοκαίρι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτό χθες Τετάρτη το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

«Το καθήκον της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών», υπενθύμισε χθες η κ. Λαγκάρντ από το Αμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πέτερ Τσέντσερ.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε τον Μάρτιο το 7,5% σε ετήσια βάση, επίπεδο-ρεκόρ, πολύ πάνω από τον στόχο 2% που είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας, γεγονός που θέτει υπό πίεση τον θεσμό για να λάβει μέτρα αποκλιμάκωσης της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης έπειτα από χρόνια.

Το «ταξίδι» της νομισματικής εξομάλυνσης έπρεπε να έχει αρχίσει ήδη, κατά την Κριστίν Λαγκάρντ.

Αφού τερμάτισε τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ένα ακόμη πρόγραμμα αγοράς χρεών, παλαιότερο, αναμένεται να λάβει τέλος με τη σειρά του: «θα σταματήσουμε τις αγορές στοιχείων ενεργητικού πιθανόν στις αρχές του τρίτου τριμήνου, μάλλον τον Ιούνιο».

Η απόφαση θα ληφθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο στη βάση των οικονομικών δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα στη συνεδρίασή του τον Ιούνιο.

«Κατόπιν, θα είναι καιρός να εξετάσουμε τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ είπε στο CBS την Κυριακή ότι υπήρχαν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η ΕΚΤ «αντιμετωπίζει ένα πολύ διαφορετικό θηρίο» από τη Fed, ειδικά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εισβολή της Μόσχας έχει αφήσει την Ευρώπη πιο εκτεθειμένη στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης της περιοχής από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ευθύνονται για το ήμισυ του πληθωρισμού της ευρωζώνης, πολύ περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Αν αυξήσουμε τα επιτόκια σήμερα, δεν πρόκειται να μειώσει αυτό την τιμή της ενέργειας». Επομένως, η όποια διαχείριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να γίνει με «σωστή στρατηγική και διαβάθμιση ώστε να μην προκληθεί ύφεση».

Αν η άνοδος των επιτοκίων αναφοράς -η πρώτη από το 2011- πρέπει να ακολουθήσει πολύ γρήγορα το τέλος της αγοράς αξιόγραφων, το τρέχον χρονοδιάγραμμα επιτρέπει να ληφθεί απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση για θέματα νομισματικής πολιτικής πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών της, την 21η Ιουλίου.

Κατά την ΕΚΤ, η άνοδος των επιτοκίων θα γίνει «λίγο μετά» το τέλος των αγορών χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!