21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 9:55

Λαγκάρντ: Ανάπτυξη 5% το 2021 – Πιο ήπιος ο αντίκτυπος της πανδημίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι λιγότερο βάναυσος», αλλά η παραλλαγή δέλτα θα μπορούσε να καθυστερήσει το συνολικό άνοιγμα της οικονομίας.

Η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει, αλλά ο ρυθμός βελτίωσης θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα να μειώσει τον ρυθμό των εβδομαδιαίων αγορών έκτακτης ανάγκης έναντι της πανδημίας το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, επειδή οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν βελτιωθεί.

«Η φάση ανάκαμψης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ προχωράει περαιτέρω. Η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα», σημείωσε.

Η ίδια κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το τι πρόκειται να συμβεί με τα ελληνικά ομόλογα μετά την λήξη του προγράμματος ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022. Χαρακτήρισε άκαιρη και πολύ πρόωρη τη συζήτηση αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν τον Δεκέμβριο.

Οι σημερινές αποφάσεις δεν επηρέασαν ωστόσο αρνητικά τη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε μετά τις ανακοινώσεις στο 0,77% από το 0,87% που είχε κλείσει χθες στην ΗΔΑΤ.

«Πρόκειται για μια αναπροσαρμογή του PEPP, όπως κάναμε προηγουμένως τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο. Και το κάναμε αυτό στο πλαίσιο της αξιολόγησης μας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές αλλά και με βάση τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν ανοδικά, υπάρχει βελτίωση των μεγεθών του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον χρονικό ορίζοντα που εξετάζουμε», πρόσθεσε.

«Συνολικά, το Δ.Σ. της ΕΚΤ πιστεύει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες με ένα μετρίως χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών στο PEPP, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα», ανέφερε.

Εφιστώντας την προσοχή για τους κινδύνους που ενέχει η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε: «Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης σημειώνει περαιτέρω πρόοδο, χτίζοντας στην επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων με πάνω από το 70% του πληθυσμού να έχει πλέον εμβολιαστεί, κάτι που επιτρέπει στην οικονομία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς σε μεγάλο βαθμό».

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας έχει οδηγήσει σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων, με τις υπηρεσίες να ωθούνται από το άνοιγμα της εστίασης και την ανάκαμψη του τουρισμού.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πάντως την προειδοποίηση της ότι η παγκόσμια εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού μπορεί να καθυστερήσει το πλήρη άνοιγμα της οικονομίας.

«Πρόσκαιρη η άνοδος του πληθωρισμού»

Για τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα, όμως η άνοδος αυτή αναμένεται να είναι κατά κύριο λόγο πρόσκαιρη. Η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού το Φθινόπωρο πριν αρχίσει να υποχωρεί από το επόμενο έτος. Oi τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, ωστόσο σε μεσοπρόθεσμη βάση, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2%.

Στο 5% εκτιμάται η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021, στο 4,6% (από 4,7%) το 2022 και 2,1% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. H EKT αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, στο 2,2% (από 1,9%) το 2021, στο 1,7% (από 1,5%) το 2022 και 1,5% το 2023.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κατέληξε λέγοντας πως στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας τον Δεκέμβριο οι αξιωματούχοι θα έχουν στα χέρια τους τις νέες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων που θα φτάνουν μέχρι το 2024, ώστε να συζητηθεί το μέλλον του PEPP.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!