24.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 23:49

Κομισιόν: Η δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική προς ανάκαμψη και απασχόληση

Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να διατηρήσουν μια υποστηρικτική προς την ανάκαμψη και την απασχόληση δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη, όσο διαρκεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομική δραστηριότητα, ανακοίνωσαν σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβκσις και ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Αντιπρόεδρος  και Επίτροπος προειδοποίησαν συγκεκριμένα τα κράτη μέλη να μην αποσείρουν πρόωρα τις υποστηρικτικέ πολιτικές.

Συγκεκριμένα, η σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ σχετικά με τα θέματα που επηρεάζουν τη λειτουργία της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

Η Κομισιόν εξηγεί ότι φέτος, η σύσταση παρέχει επίσης κατευθύνσεις πολιτικής σχετικά με τις προτεραιότητες που θα πρέπει να επιδιώξουν τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ στα σχέδιά τους ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και καλεί τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές τους θα παραμείνουν υποστηρικτικές το 2021.

“Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να αναπροσανατολίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές προς την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων θέσεων μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές και οικονομικές συνθήκες. Η σύσταση ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα εθνικά θεσμικά πλαίσια και να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προτεραιότητας που μπορούν να καταστήσουν τη ζώνη του ευρώ και τα μέλη της πιο βιώσιμα και ανθεκτικά”, αναφέρει η Κομισιόν.

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά μέτρα θα πρέπει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Τέλος, η σύσταση ζητεί την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Επιπλέον, “στην έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης (ΕΜΕ), ενός μηχανισμού ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών, διαπιστώνεται ότι ενώ οι ανισορροπίες άρχισαν να μειώνονται πριν από την έξαρση της νόσου COVID-19, οι κίνδυνοι ανισορροπιών φαίνεται να αυξάνονται στα κράτη μέλη τα οποία αντιμετώπιζαν ήδη ανισορροπίες πριν από την πανδημία COVID-19”, αναφέρει η Κομισιόν και “συνιστά να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για να εντοπιστούν πιθανές μακροοικονομικές ανισορροπίες και να εκτιμηθεί η σοβαρότητά τους για τα ίδια 12 κράτη μέλη στα οποία είχαν ήδη εντοπιστεί ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες τον Φεβρουάριο του 2020”.

Οι χώρες αυτές είναι η Κροατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σουηδία, αναφέρει η Κομισιόν.

Η πρόταση για κοινή έκθεση για την απασχόληση αναλύει τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη. Η κρίση COVID-19 έχει ανακόψει την επί εξαετία θετική τάση που παρατηρήθηκε στην αγορά εργασίας.

“Ο συνολικός αριθμός ατόμων που απασχολούνται και το ποσοστό απασχόλησης έχουν μειωθεί σημαντικά, αν και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας ήταν μέχρι στιγμής μέτρια χάρη στην ταχεία θέσπιση συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων μέτρων”, σημειώνεται.

Ο ίδιος ο Επίτροπος για την  απασχόληση Νίκολας Σμιντ, δήλωσε ότι ήδη χάθηκαν 6,1 θέσεις εργασίας στη ΕΕ.

Τα κράτη μέλη που αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις πριν από την πανδημία είναι πλέον ακόμη πιο εκτεθειμένα σε ευπάθειες”, προειδοποιεί η Κομισιόν.

“Ο οικονομικός κλυδωνισμός στην αγορά εργασίας επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τους διάφορους τομείς και κατηγορίες εργαζομένων”, αναφέρεται.

“Η μείωση της απασχόλησης επηρέασε περισσότερο τους εργαζομένους σε άτυπες μορφές απασχόλησης. Η ανεργία των νέων έχει σημειώσει μεγαλύτερη αύξηση από ό, τι η ανεργία άλλων ηλικιακών ομάδων. Το ποσοστό των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι εργαζόμενοι που έχουν γεννηθεί εκτός ΕΕ έχουν επίσης πληγεί σοβαρά”, καταγράφει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε επιπλέον ότι “θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τις κοινωνικές εξελίξεις, επικαιροποιώντας τακτικά τον δείκτη επιδόσεων απασχόλησης και τον δείκτη επιδόσεων κοινωνικής προστασίας”.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2021, “η κοινή έκθεση για την απασχόληση θα βοηθήσει επιπλέον τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν τομείς προτεραιότητας για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα συμπεριληφθούν στα σχέδιά τους ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση”, σημειώνεται.

Τέλος η Κομισιόν “δεσμεύεται να εφαρμόσει μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης η οποία θα βοηθήσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να επιτύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!