17.9 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 23:22

Κάτω από το 1,05 δολάριο το ευρώ – Ρευστοποιήσεις στις μετοχές

Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη ισοτιμία του 1-1 βρίσκονται ευρώ και δολάριο. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις και υποχωρεί σήμερα σε νέα χαμηλά έναντι του αμερικανικού, το οποίο ανατιμάται δραστικά εν μέσω επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων από τη Federal Reserve. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία έρχεται να εντείνει τον πονοκέφαλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έρχονται αντιμέτωπα με τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Και τούτο γιατί τα περισσότερα καύσιμα πληρώνονται σε δολάριο.

Το ευρώ σήμερα υποχωρεί κάτω από το 1,05 δολάριο, για πρώτη φορά από το 2002. Από την αρχή του χρόνου το δολάριο έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 5% έναντι του ευρώ. Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Amundi η απόλυτη ισοτιμία των δύο νομισμάτων θα έρθει πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα. Και τούτο γιατί η FED κινείται πολύ ταχύτερα στην αύξηση του κόστους δανεισμού σε σχέση με την ΕΚΤ.

Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ προσδιόρισε ότι η πρώτη αύξηση του καταθετικού επιτοκίου ( που είναι σήμερα στο -0,5%) θα έρθει λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το φθηνό ευρώ έχει και κάποιο πλεονεκτήματα.  Πολλές εξαγωγικές εταιρείες στη Γηραιά ήπειρο θα χαρούν με ένα φθηνό ευρώ -ιδιαίτερα η γερμανική βιομηχανία- αφού ένα αδύναμο ευρώ καθιστά τα εξαγώγιμα προϊόντα, φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά. Είναι το αντίστροφο με τις εισαγωγές: οι εταιρείες που εισάγουν αγαθά και πρώτες ύλες  εκτός ευρωζώνης, συνήθως πρέπει να πληρώσουν περισσότερα.

Βαθύ κόκκινο στα χρηματιστήρια 

Βαρύ είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τους πωλητές να έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι και τις απώλειες να υπερβαίνουν το 2% σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει απώλειες 2,4% με τις μεταλλευτικές βιομηχανίες να βρίσκονται στο επίκεντρο  των ρευστοποιήσεων. Ο κλάδος πρώτων υλών με βουτιά 4,3% διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Ιανουαρίου. Traders σχολιάζουν στο Reuters πως ο Μάιος ενδεχομένως να αποδειχθεί για τις μετοχές των μεταλλευτικών βιομηχανιών ο χειρότερος μήνας εδώ και δύο χρόνια.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περίπου 1,2%. Οι τράπεζες είναι στο -3,3%, ενώ οι πρώτες ύλες κάνουν βουτιά 3,8%.

Αιμορραγία και στα κρυπτονομίσματα

Αιμορραγία δίχως τέλος στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το stablecoin TerraUSD βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όπως και το κρυπτονόμισμα Luna με το οποίο συνδέεται.

Το Bitcoin υποχώρησε το πρωί της Πέμπτης έως και 6,1% για να βρεθεί κάτω από τα 27.000 δολάρια  για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020. Το Ether κάνει βουτιά 12%, ενώ σφυροκόπημα δέχονται επίσης τα Avalanche και Solana, που συνδέονται με πρωτόκολλα αποκεντροποιημένης χρηματοοικονομικής.

«Έχει τρομάξει η αγορά από αυτό που συμβαίνει με το Terra; Η απάντηση είναι, ναι» σχολιάζει στο Bloomberg o Κρεγκ Τζόνσον, chief market technician Πάιπερ Σάντλερ. «Τα money market funds είναι πολύ σημαντικά στους επενδυτές και αυτή τη στιγμή αμφισβητείται το τρίτο μγεαλύτερο money market fund στον κόσμο των crypto. Κανείς δεν περίμενε να σπάσει το στήριγμά του και αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα» τονίζει.

naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

DBRS: Αναμένεται επιδείνωση στα ΜΕΔ ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά...

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων

Το Εφετείο απέρριψε έφεση σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για αγωγή ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την...

Πάφος: Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο

Οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο για την επαρχία Πάφου ήταν συνολικά 6.359 ανέφερε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Πάφου και Έφορος Εκλογών της Εκλογικής Περιφέρειας...

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!