15.9 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 4:59

«Η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επιτόκια εκτός εάν επιβραδυνθεί η αύξηση των μισθών»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να επιβραδυνθεί η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με μέλος της και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Πιερ Ουνς.

Το «γεράκι» της ΕΚΤ που ζητάει συχνά αύξηση των επιτοκίων, προειδοποίησε ότι οι επενδυτές υποτιμούν πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, επιμένοντας ότι θα συμφωνήσει να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων μόνο όταν αρχίσει να υποχωρεί η αύξηση των μισθών.

«Περιμένουμε να μειωθεί η αύξηση των μισθών και ο δομικός πληθωρισμός, μαζί με τον υποκείμενο πληθωρισμό, προτού φτάσουμε στο σημείο στο οποίο μπορούμε να σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Το γεγονός ότι επικεντρώνεται στην αύξηση των μισθών καθιστά πιο δύσκολη την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που πρέπει να εκπληρωθούν προτού η ΕΚΤ σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, εξηγούν οι FT, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια με πρωτοφανή ρυθμό από μείον 0,5% τον περασμένο Ιούλιο σε 3% τον Μάρτιο. Και θα μπορούσαν να αυξηθούν κι άλλο, υπογραμμίζει ο Βέλγος τραπεζίτης.

«Δεν θα εκπλαγώ αν έπρεπε να πάμε στο 4% κάποια στιγμή», είπε, υποδεικνύοντας ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν από τους επενδυτές, οι οποίοι στοιχηματίζουν στην αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ σε ελαφρώς πάνω από το 3,75%. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια περισσότερο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Αρκετά μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσαν ότι αναμένουν νέα άνοδο των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 4 Μαΐου, αλλά τα περισσότερα περιμένουν τα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό και τον πληθωρισμό προτού αποφασίσουν εάν θα επιβραδύνουν τις αυξήσεις.

Μερικά μέλη του συμβουλίου ανησυχούν, σημειώνουν οι FT, ότι η τραπεζική κρίση του προηγούμενου μήνα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse, θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης για δάνεια και θα περιορίσει την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Όμως ο Ουνς δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

«Δεν είναι ότι απολαμβάνω την αύξηση των επιτοκίων», είπε. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πηγαίνουμε πάντα για μια ήπια προσγείωση και κανείς δεν πρόκειται να κάνει λάθος για την καταστροφή της οικονομίας για χάρη της καταστροφής της οικονομίας», πρόσθεσε. «Αλλά δεν έχω καμία απολύτως ένδειξη ότι αυτό που κάνουμε είναι υπερβολικό».

Το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 5,7% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για αύξηση-ρεκόρ που ξεπέρασε την αντίστοιχη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους FT.

Με τον πληθωρισμό να περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με τους εργαζόμενους για αυξήσεις μισθών, με τον Ουνς να εκτιμάει ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος αυξήσεων, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος ζωής.

«Δεν είμαι φετιχιστής», είπε. «Δεν πρόκειται να αυξήσω τα επιτόκια ακόμη και σε περίοδο ύφεσης μόνο και μόνο επειδή έχουμε πληθωρισμό 2,3% ή 2,1%. Αλλά δεν βλέπω ακόμη ότι οι αριθμοί του πληθωρισμού πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των μισθών είναι βασικό μέρος του πληθωρισμού γιατί επηρεάζει τις προβλέψεις για την πορεία του. «Αν δούμε τις συμφωνίες για αύξηση των μισθών κατά 5% να παραμένουν για πολύ, τότε ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να επιστρέψει στο 2% σε διαρθρωτική βάση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κέρδη στο ΧΑΚ με άνοδο 1,92%

Κέρδη κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 148,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,92%. Η...

Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία – Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Φιντάν

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το ταξίδι, εν μέσω των προσπαθειών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα σε νέα υψηλά 13 ετών, πλησιάζει τις 1.500 μονάδες

Ξεκούραστοι και με αρκετές δυνάμεις εμφανίστηκαν οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να εκτινάσσεται...

Μάλτα: Πολιτικοί και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη δικαιοσύνη για σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται πρώην πρωθυπουργός, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθότι συγκαταλέγονται στους δεκάδες υπόπτους που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη της...

Ξεμένουν από καύσιμα νοσοκομεία στη Γάζα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθότι ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, τα καύσιμα για τη λειτουργία...

Βγάλανε τα «μαχαίρια» στην Ευρώπη – Το ΕΛΚ αρνείται να καταδικάσει την «ακροδεξιά»

Καβγάς ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την άρνηση της κεντροδεξιάς ομάδας στην οποία ανήκει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει επιστολή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!