21.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 1:23

Η βραδύτερη μείωση του χρέους στο τραπέζι του Eurogroup

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να αλλάξουν τη νομοθεσία της ΕΕ  ώστε να επιτρέψουν μια πιο αργή μείωση του χρέους, κι ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που να μπορεί να τηρείται πραγματικά, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Όπως είναι γνωστό, το Σύμφωνο Σταθερότητας  της ΕΕ «φρενάρει» τον υπερβολικό δανεισμό των χωρών, ωστόσο η ιστορία έδειξε πως οι κανόνες συχνά παραβλέπονται, όπως για παράδειγμα το 2010, οδηγώντας εν μέρει στην κρίση δημόσιου χρέους.

Με την επέλαση της πανδημίας COVID, το δημόσιο χρέος της ΕΕ αυξήθηκε τόσο πολύ που ετσι κι αλλιώς  οι υφιστάμενοι κανόνες δεν μπορούν πλέον να ισχύουν. Παράλληλα η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις  που επίσης θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες, όπως πολλοί υποστηρίζουν.

«Υπάρχουν τομείς, που όπως φαίνεται μπορούν σταδιακά να προσαρμοστούν στην μείωση του χρέους και συγκεκριμένα στον αποκαλούμενο κανόνα 1/20», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κανόνας 1/20 προβλέπει πως αν μια χώρα δεν μειώνει το χρέος της κατά το 1/20, της διαφοράς μεταξύ του υπάρχοντος χρέους και του ορίου 60% του ΑΕΠ το χρόνο, ώστε σε 20 χρόνια το χρέος να έχει μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ, αυτή  θα τίθεται στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) Με πολλές χώρες να έχουν χρέη πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ένας τέτοιος κανόνας θεωρείται πλέον μη ρεαλιστικός από τους υπουργούς Οικονομικών.

“Χρειαζόμαστε αξιόπιστους τρόπους μείωσης του χρέους. Αλλά πρέπει επίσης να είναι ρεαλιστικοί και να επιτρέπουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση”,είπε ο Ντομπρόβσκις κατά την είσοδό του σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ξανά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας, χρειαζόμαστε ανθεκτικότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα», είπε από την πλευρά του ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη των συνομιλιών. «Γι’ αυτό είμαι  υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους».

Οι υπουργοί προτιμούν  να συμφωνήσουν σε αλλαγές που θα έκαναν τις κυβερνήσεις να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες επειδή είναι επωφελείς και όχι λόγω πιθανών οικονομικών κυρώσεων, που από πολλούς θεωρούνται ως απειλή κενού περιεχομένου.

«Η συζήτηση ξεκινά από τη συνειδητοποίηση ότι οι κυρώσεις δεν έχουν τόσο μεγάλη χρησιμότητα. Δεν ωφελούν  καν, για την ακρίβεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης.

Είναι χαρακτηριστικό, πως παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κανόνων δανεισμού από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία και τα επίμονα μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ  δεν κινήθηκε προς την επιβολη κυρώσεων αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!