16.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 23:02

Ηροδότου: Δεν πρέπει να αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην επόμενη της συνεδρία, αφού στη βάση των πιο πρόσφατων οικονομικών στοιχείων, τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει στο επίπεδο, που αν παραμείνουν εκεί, θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της ΚΤΚ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ενόψει της συνεδρίας της ΕΚΤ για θέματα νομισματικής πολιτικής στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι όπως είναι γνωστό, κύριος στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών η οποία έχει καθοριστεί ως ρυθμός πληθωρισμού 2%.

Η ΕΚΤ, πρόσθεσε ο κ. Ηροδότου μετέβη από την απόλυτη στάση διευκόλυνσης των προηγούμενων ετών, που στόχο είχε την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, σε ουδέτερο επίπεδο και ακολούθως εισήλθε σε περιοριστικό κύκλο, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ο οποίος αν αφηνόταν ανεξέλεγκτος θα έπληττε ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 προέβη σε δέκα διαδοχικές αυξήσεις ανεβάζοντας τα βασικά της επιτόκια κατά 450 μονάδες βάσης.

«Θεωρώ ότι μετά την τελευταία αύξηση (των επιτοκίων) τον Σεπτέμβριο και στη βάση των πιο πρόσφατων οικονομικών στοιχείων που έχουμε, είναι λογικό να αναμένει κάποιος ότι φτάσαμε στο επίπεδο, που αν διατηρηθούν εκεί τα επιτόκια, θα επανέλθει η σταθερότητα των τιμών στο επίπεδο του 2% μεσοπρόθεσμα», τόνισε.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς εξέτασης νέων στοιχείων, ο κ. Ηροδότου σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η επίδραση των οποίων, πέρα από τα τραγικά ανθρωπιστικά ζητήματα και την απώλεια ζωών, πρέπει να εξετάζεται και στην οικονομία και τα εισερχόμενα στοιχεία.

«Αλλά, επαναλαμβάνω, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, θα ήταν λογικό να μην αναμένεται απόφαση για αύξηση επιτοκίων στην προσεχή συνεδρία του Οκτωβρίου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ καθορίζεται στη βάση οικονομικών στοιχείων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι με βάση τις αποφάσεις της ΕΚΤ που έχουν ληφθεί, υπάρχει σημαντική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που ακόμη δεν έχει εισήλθε στην οικονομία της Ευρωζώνης και βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπενθύμισε ότι υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση στην πλήρη μετάδοση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπολογίζεται περίπου σε 18 μήνες.

Ερωτηθείς σε ποια στοιχεία θα δοθεί σημασία στην ΕΚΤ, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξετάζει τρία βασικά κριτήρια για τον καθορισμό της στάσης νομισματικής πολιτικής.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για την προοπτική του πληθωρισμού στη βάση των εισερχόμενων στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

«Συνεπώς οι αποφάσεις λαμβάνονται επί των οικονομικών στοιχείων στη βάση αυτών των κριτηρίων», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αν και αυτή δεν βρίσκεται στους όρους εντολής της ΕΚΤ, ο κ. Ηροδότου σημείωσε πως η ΕΚΤ προτού καταλήξει στις αποφάσεις της, εξετάζει όλα όσα επηρεάζουν και τα τρία βασικά κριτήρια.

Βλέπουμε, είπε, τις εξελίξεις των κύριων οικονομιών του κόσμου και άλλες βασικές αγορές για να εξετάσουμε πως επηρεάζουν την οικονομία της ευρωζώνης και κατ’ επέκταση πώς επηρεάζουν τα τρία κριτήρια που αναφέρονται πιο πάνω.

«Όμως δεν στοχεύουμε την ισοτιμία του ευρώ, δεν είναι μέρος της πολιτικής, αλλά η ισοτιμία έχει επίδραση στον πληθωρισμό και συνεπώς κοιτάζουμε πώς αυτή επηρεάζει και εισέρχεται μέσα στην αξιολόγηση των κριτηρίων. Αλλά εξετάζεται η επίδραση της ισοτιμίας. Συνεπώς δεν στοχεύουμε στην ισοτιμία του ευρώ», τόνισε.

Τέλος σε ερώτηση πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής και της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου η νομισματική πολιτική να μεταδίδεται αποτελεσματικά, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως τόσο σε δηλώσεις της ΕΚΤ όσο και σε δικές του αναφορές έχει τονιστεί ότι ο συντονισμός της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής «είναι πολύ σημαντικός».

«Και όταν λέμε συντονισμό εννοούμε ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να έχει οριζόντια μέτρα τα οποία είναι πληθωριστικά» είπε.

«Ναι, να υπάρχει στοχευμένη βοήθεια προς ευάλωτα νοικοκυριά και αυτούς που το έχουν ανάγκη. Τα οριζόντια μέτρα, που αγγίζουν όλο τον πληθυσμό, ακόμη και αυτούς που δεν το έχουν ανάγκη, είναι πληθωριστικά», κατέληξε ο κ. Ηροδότου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!