17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 23:50

Ενεργειακή κρίση: Πάνω από 700 δισ. ο λογαριασμός στην Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την πτώση των θερμοκρασιών να αναμένεται ότι θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αύξηση της κατανάλωσης.

Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, η οποία πλήττει σφοδρά την Γηραιά ήπειρο, οι ευρωπαϊκές χώρες επεδίωξαν δύο πράγματα, από τη μία να εξασφαλίσουν επάρκεια σε ενεργειακές προμήθειες και από την άλλη να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bruegel, ο λογαριασμός για τον Νοέμβριο έσπασε το φράγμα των 700 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι χώρες να αυξάνουν τα μέτρα στήριξης τους ενόψει του χειμώνα.

Πώς προέκυψαν τα 700 δισ. ευρώ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει περίπου 600 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τα στοιχεία του Bruegel. Πρόκειται για αύξηση κατά 50 δισ. ευρώ σε σχέση με τους υπολογισμούς του περασμένου μήνα.

Αν σε αυτό το ποσό, προστεθούν τα μέτρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, τα οποία υπολογίζονται σε 105 δισ. ευρώ, ο λογαριασμός υπερβαίνει τα 700 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει το τέταρτο μεγαλύτερο πακέτο σε σχέση με το ΑΕΠ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα στήριξης ύψους 10,5 δισ.  ευρώ. Το ελληνικό πακέτο στήριξης ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 5,74%, και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη (σε σχέση με το ΑΕΠ).

Πρώτη στην κατάταξη του Bruegel αναδεικνύεται η Γερμανία έχοντας  λάβει μέτρα στήριξης ύψους 264,2 δισ. ευρώ. Το γερμανικό πακέτο στήριξης ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 7,4%.

Η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο δαπανών στην Ευρώπη είναι η Μάλτα με μέτρα στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ που ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 7%.

Η Λιθουανία είναι η χώρα με το τρίτο  μεγαλύτερο πακέτο δαπανών στην Ευρώπη, με μέτρα στήριξης ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 6,58%.

Οι δαπάνες προσεγγίζουν το ύψος του προγράμματος έκδοσης κοινών ομολόγων της ΕΕ, που αποφασίστηκε για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μάλιστα το Bruegel καλεί την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ταμείο για την ενεργειακή κρίση με στόχο την καταπολέμηση της κρίσης και την εξισορρόπηση των πιθανών δημοσιονομικών επιβαρύνσεων των χωρών.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα δεχθούν νέες πιέσεις να προχωρήσουν σε πιο στοχευμένη στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»,  δήλωσε η Simone Tagliapietra του Bruegel. «Αυτό αναδεικνύει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη στις βιομηχανίες τους σε σχέση με άλλες», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία αυξάνουν την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν, καταγράφοντας «ασυνήθιστα χαμηλές» θερμοκρασίες σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Maxar.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!