25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 15:29

Ελλάδα: Στο 8,2% η ύφεση το 2020

Καλύτερα από τις εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών κινήθηκε η ελληνική οικονομία το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 8,2% και το δ΄ τρίμηνο στο 7,9% με το ΑΕΠ το 2020 να υποχωρεί στα 168,5 δισ. ευρώ από 183,6 δισ. ευρώ το 2019.

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων της και για τα υπόλοιπα τρίμηνο του 2020. Έτσι το γ΄τριμηνο η ύφεση ήταν στο 10,5% (προηγούμενη πρόβλεψη -11,7%), το β΄τρίμηνο -13,8% (από πρόβλεψη για ύφεση 14,2%) και το α΄τρίμηνο η ανάκαμψη ήταν στο 0,1% (προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,4%)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση

·        Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2019.

·       Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2019.

·        Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 55,4%.

·       Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%

Σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019,

·       Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2020.

·       Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2020.

·       Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,3%.

·       Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,9%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2021, η ύφεση το 2020 θα έφτανε στο 10,5% και το 2021 θα η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 4,8% το 2021. Ωστόσο ενσωματώνονταν και ένα δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,3%, εκτίμηση η οποία μετά και τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο και τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται ότι αποτελούν πλέον το βασικό σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν το Φεβρουάριο, το 2020 η ύφεση θα ανέλθει στο 10%. Το 2021 η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, 3,5% και τα 2022 στο 5%.  Ωστόσο όλες οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας καθώς η υγειονομική κρίση ακόμα δεν έχει τελειώσει.

«Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021, πριν αυξηθεί σε 5% το 2022. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, με την υποστήριξη του σταδιακού ανοίγματος του λιανικό εμπόριο, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τον υποστηρικτικό καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία» ανέφερε η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις για την Ελλάδα.

Χρ. Σταϊκούρας: Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις

«Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου. Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών. Σύμφωνα με τα προσωρινά – τονίζω, προσωρινά – στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%. Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις. Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής – σχετικά – εικόνας του 4ου τριμήνου. Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση με το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας.

Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα. Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης. Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη. Έτσι ώστε όλοι μαζί, Κράτος, Πολίτες και Επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ραλλού Αλεξοπούλου (naftemporiki.gr)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο

Στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, και στη συνάντηση μαζί του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης. Η συνάντηση...

Συναγερμός στο Παρίσι: Άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέκλεισε το ιρανικό προξενείο στο Παρίσι, όπου βρίσκεται ένας άνδρας απειλώντας να ανατινάξει τον εαυτό του, μετέδωσε...

Συνελήφθη ο κρατούμενος που απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές

Χειροπέδες στον Σύρο κρατούμενο που κατάφερε να αποδράσει το μεσημέρι από τις Κεντρικές Φυλακές φόρεσαν ξανά οι Αστυνομικές Αρχές. Οι συνθήκες απόδρασης του διερευνώνται, ενώ...

Εντατική εκστρατεία από ΕΤΑΠ Πάφου για το ΠΑΣΧΑ και συμμετοχή στην έκθεση Ταξίδι

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, επενδύοντας  ακόμη περισσότερο στον εγχώριο τουρισμό, ενισχύει από σήμερα  την παγκύπρια διαφημιστική εκστρατεία  και προωθεί μικρής...

Όλα όσα γνωρίζουμε για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ισραήλ προχώρησε στην αντεπίθεση τα ξημερώματα της Παρασκευής, με ένα «συγκρατημένης έκτασης» πλήγμα, για το οποίο φέρεται να είχε ενημερώσει τους συμμάχους του, αλλά...

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Επίθεση σε στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Άιτα ας-Σαμπ στον νότιο Λίβανο πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «στρατιώτες των...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!