16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 8:36

Εγκρίθηκαν τα 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την πρώτη παρτίδα (12) εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία έλαβαν το πράσινο φως για τη χρήση των κονδυλίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να ανακάμψουν από την κρίση της COVID-19.

Η έγκριση εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου για την έγκριση των σχεδίων επιτρέπει στα κράτη μέλη να υπογράψουν συμβάσεις επιχορήγησης και δανείου που θα επιτρέψουν έως και 13% προχρηματοδότηση.

Το Συμβούλιο έλαβε θετική αξιολόγηση για τα σχέδια των 12 κρατών μελών από την Επιτροπή τον Ιούνιο, συνοδευόμενη από προτάσεις για την έγκριση των αποφάσεων του Συμβουλίου.

Και τα 12 κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατεθέντα κεφάλαιά τους. Οι αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο είναι το τελευταίο βήμα προτού τα κράτη μέλη μπορούν να συνάψουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανείου με την Επιτροπή και να αρχίσουν να λαμβάνουν κεφάλαια για την εφαρμογή των εθνικών τους σχεδίων.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου ECOFIN σχετικά με σχεδόν τα μισά εθνικά σχέδια αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προόδου στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη. Επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υπογράψουν τις πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης και τις πληρωμές προχρηματοδότησης», δήλωσε ο Andrej Šircelj, Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας και προεδρεύων του ECOFIN.

«Με την υποστήριξη της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να ξεκινήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψη, την ενίσχυση και τη μεταμόρφωση των οικονομιών μας», ανέφερε.

Οι εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου, πρόσθεσε, «θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια όχι μόνο για να ανακάμψουν από την κρίση COVID-19, αλλά και για να δημιουργήσουν μια ανθεκτική, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή, καινοτόμο και ανταγωνιστική Ευρώπη για τις επόμενες γενιές της ΕΕ».

Η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ από τη διευκόλυνση αποκατάστασης και ανθεκτικότητας 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά σχέδια των κρατών μελών.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν στα εθνικά σχέδια επικεντρώνονται σε έξι τομείς πολιτικής («πυλώνες») που ορίζονται στον κανονισμό για τη δημιουργία του μηχανισμού αποκατάστασης και ανθεκτικότητας. Οι τομείς περιλαμβάνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τα μέτρα των μεμονωμένων κρατών μελών για την επίτευξη ανάκαμψης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανίας, την ανακαίνιση κτιρίων, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τον επαναπροσδιορισμό του εργατικού δυναμικού. Τα σχέδια εξετάζουν επίσης τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2019 και 2020.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα».

«Στη συνεδρίαση του Ecofin, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησαν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη. Μεταξύ των Σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Πόροι, ανέφερε, «οι οποίοι συνολικά ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου. Ενώ, το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους προβλέπεται να φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ».

«Η σημερινή απόφαση του Ecofin και η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας επιτρέπει, πλέον, να θέσουμε σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό μας, “Ελλάδα 2.0”», σημείωσε.

«Σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής», είπε.

Σχέδιο, πρόσθεσε, «που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.
Έτσι, όλοι μαζί – Κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – θα καταστήσουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε ότι «το “Ελλάδα 2.0” ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς».

Εξήγησε ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» «περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Είναι ένα Σχέδιο, είπε ο κ. Σκυλακάκης, «που σκοπεύει να οδηγήσει σε έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, επιδρώντας καταλυτικά στην οικονομική δραστηριότητα, στις τεχνολογίες, στους θεσμούς και στις αντιλήψεις».

Το πιο δύσκολο βήμα όμως, σημείωσε, «είναι μπροστά μας. Και αυτό αφορά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων – μεγαλύτερων κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – που διατίθενται με τη σημερινή απόφαση για την Ελλάδα, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας».

«Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος – υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση – σε έργα υποδομών και σε ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας», πρόσθεσε.

Το “Ελλάδα 2.0”, ανέφερε, «περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος».

Γιατί στόχος, είπε ο κ. Σκυλακάκης, «δεν είναι απλά να βιώσουμε μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη, αλλά με την εφαρμογή του “Ελλάδα 2.0” να μπει η χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, το οποίο θα γίνει πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό και πράσινο και ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η πρόκληση είναι ιστορική και η ευκαιρία μοναδική».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δένδιας: Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού

Το Κυπριακό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε...

Φωτιά σε δύο αυτοκίνητα στην Πάφο – Εξετάζονται τα αίτια

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε δύο οχήματα ιδιοκτησίας ζεύγους σε χωριό της επαρχίας Πάφου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 21:50. Τα...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της ελληνικής Κυβέρνησης -159 ψήφισαν κατά και 141 υπέρ

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της ελληνικής Κυβέρνησης, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οπόταν και ολοκληρώθηκε η σχετική τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των...

Σε δίωρη στάση εργασίας οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι

Σε δίωρη στάση εργασίας, από τις 13:00 μέχρι τις 15:00, κατέρχονται σήμερα,  , μέλη της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στασιμότητα, όπως αναφέρουν, στην ανέλιξή τους. Σε...

Σκληρή απάντηση Χριστοδουλίδη στις επικρίσεις για τα μέτρα – Δεν θα οδηγήσουμε ξανά την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία

Σκληρή απάντηση στις επικρίσεις για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις κομμάτων και άλλων φορέων για τα μέτρα...

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!