25.2 C
Nicosia
Κυριακή 2 Ιούνιος 2024 | 23:53

Αποφασίζει για την αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ: Θα κατεβάσει ταχύτητα ή θα συνεχίσει στην ίδια πορεία;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων για πρώτη φορά σε 10 μήνες.

Με τους πιο αυστηρούς όρους δανεισμού να επιβαρύνουν την οικονομία, οι αξιωματούχοι αναμένεται να αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25% σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με τους επενδυτές της χρηματαγοράς και τους περισσότερους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκατη αύξηση επιτοκίων από την Fed

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μεγαλύτερη κίνηση: Μια μειοψηφία που περιλαμβάνει την JPMorgan Chase & Co. και την Bank of America εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι θα επιλέξουν ένα βήμα 50 μονάδων βάσης, καθώς ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 2% και η αύξηση των μισθών μαζεύεται. Η Goldman Sachs είπε ότι οι 25 μονάδες βάσης που προβλέπει δεν είναι δεδομένη.

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ολοένα και περισσότερο ότι η πιο επιθετική περίοδος νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος της, με τις αγορές και τους αναλυτές να προβλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις πέραν αυτής της εβδομάδας προτού τα επιτόκια διαμορφωθούν στο 3,75%.

Επιτόκια

Τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενδέχεται να διατηρήσουν το επίκεντρό τους στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και, στο 5,6%, παραμένει κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό.

Ένας συμβιβασμός για μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.

Ο οικονομολόγος της JPMorgan, Greg Fuzesi, αναμένει ότι οποιαδήποτε καθοδήγηση θα είναι «σχετικά χαλαρή», σε ευθυγράμμιση με τη μεγαλύτερη προσήλωση της ΕΚΤ στα εισερχόμενα δεδομένα και θα είναι πιο επιθετική, εάν πραγματοποιηθεί μικρότερη αύξηση.

Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει ώθηση για ταχύτερο ξεφόρτωμα των ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ στο παρελθόν ως κίνητρο.

Ποσοτική Σύσφιξη

Η ΕΚΤ άρχισε να συρρικνώνει τη στοίβα των ομολόγων της ύψους περίπου 5 τρισ. ευρώ κατά 15 δισ. ανά μήνα τον Μάρτιο. Αυτό δεν έχει προκαλέσει ρήξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι μειώσεις θα επιταχυνθούν μετά τον Ιούνιο, όταν θα αναθεωρηθεί ο υφιστάμενος ρυθμός.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Isabel Schnabel δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι στόχος είναι να καταργηθούν σταδιακά πλήρως οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα να αποφασίζεται «σύντομα».

Οι αξιωματούχοι μπορεί επίσης να συζητήσουν για τις συνεχιζόμενες αποπληρωμές μακροπρόθεσμων δανείων που προσφέρονται στις τράπεζες με ελκυστικούς όρους. Κανένα εναλλακτικό μέτρο δεν έχει επισημανθεί μέχρι στιγμής, αλλά η πρόσφατη τραπεζική κρίση σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση για να δει εάν θα προκύψουν εντάσεις στο σύστημα.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι διεθνείς συμβάσεις και το κύρος της Κύπρου

Η αρνητική κατάληξη που είχε το θέμα της επένδυσης της εταιρείας Kition στο λιμάνι και στη μαρίνα της Λάρνακας δεν μπορούμε να το ξεπερνούμε...

Το ΓεΣΥ θέλει κι’ άλλες διορθώσεις για να πετύχει

Με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δημιουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) ανακοινώθηκε ότι αυτό είναι επιτυχημένο, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών...

Επαφές στην Κύπρο είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Ανασκόπηση της αμυντικής συνεργασίας

Σε ανασκόπηση της αμυντικής συνεργασίας προέβησαν οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ενώ έλαβαν κι αποφάσεις για τρέχοντα...

Ευρωεκλογές 2024: Κορυφώνεται η αγωνία για την κάλπη – Το στοίχημα για κάθε κόμμα

Ιδιαίτερο διακύβευμα για το πολιτικό σύστημα και ειδικότερα για τα κόμματα, αποτελούν οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου. Από το αποτέλεσμα των...

Χριστοδουλίδης: Στόχος είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου

Μοναδικός στόχος είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής...

«Διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα» για τερματικό, λέει ο Υπ. Ενέργειας

Από τις επαφές που έχουν τα συμβαλλόμενα μέρη, αλλά και από δικές του προσωπικές επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο με τον Πρέσβη της Κίνας «διαφαίνεται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!