28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 18:05

Ανάκαμψη 3,8% Ευρωζώνη το 2021-22, σύμφωνα με Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις Κομισιόν

Ανάκαμψη 3,8% τόσο το 2021 όσο και το 2022 στην Ευρωζώνη και 3,7% το 2021 και 3,9% το 2022 στην ΕΕ των 27, αναμένει η Κομισιόν, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές της προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ αναμένεται να φθάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση, νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2020, κυρίως λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη δυναμικής ανάπτυξης που προβλέπεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, “εν μέσω πανδημίας, με την αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων, μαζί με την εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του ιού, πολλά κράτη μέλη επαναφέρουν ή επιτείνουν τα μέτρα περιορισμού”, αλλά ταυτόχρονα, η έναρξη προγραμμάτων εμβολιασμού παρέχει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία”.

Αναλυτικά, μετά από έντονη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2020, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε ξανά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας προκάλεσε νέα μέτρα περιορισμού.

Καθώς τα μέτρα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν, οι οικονομίες της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συρρικνωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί την άνοιξη και να επιταχυνθεί το καλοκαίρι, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού προχωρούν και τα μέτρα περιορισμού σταδιακά διευκολύνονται.

Μια βελτιωμένη προοπτική για την παγκόσμια οικονομία είναι ενδέχεται να υποστηρίξει την ανάκαμψη, τονίζει η Κομισιόν.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας παραμένει άνισος στα κράτη μέλη και η ταχύτητα ανάκαμψης προβλέπεται επίσης να ποικίλει σημαντικά.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% το 2020 σε 1,4% το 2021, πριν ελαττωθεί ελαφρώς στο 1,3% το 2022. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ αυξήθηκαν ελαφρά για το 2021 σε σύγκριση με το φθινόπωρο, αλλά, γενικά, αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένος.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η καθυστερημένη ανάκαμψη αναμένεται να συνεχίσει να περιορίζει τις συνολικές πιέσεις ζήτησης στις τιμές. “Το 2021, θα ενισχυθεί προσωρινά από θετικά βασικά αποτελέσματα στον ενεργειακό πληθωρισμό, στις φορολογικές προσαρμογές – ειδικά στη Γερμανία – και τον αντίκτυπο της ζήτησης που σε ορισμένους εναπομείναντες περιορισμούς προσφοράς. Το 2022, καθώς η προσφορά προσαρμόζεται και οι βασικές επιπτώσεις μειώνονται, ο πληθωρισμός αναμένεται να συγκρατηθεί και πάλι”, αναφέρει.

“Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την πρόβλεψη είναι πιο ισορροπημένοι από το φθινόπωρο, αν και παραμένουν υψηλοί. Συνδέονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού”, καταγράφει.

Στις θετικές προοπτικές καταγράφεται η πιθανότητα ότι η διαδικασία εμβολιασμού θα οδηγεί σε ταχύτερη από το αναμενόμενο χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και, ως εκ τούτου, μια ενωρίτερη και ισχυρότερη ανάκαμψη.

Επίσης, το NextGenerationEU, το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ, του οποίου το επίκεντρο είναι η Διευκόλυνση Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας (RRF), θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ισχυρότερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη, καθώς η προβλεπόμενη χρηματοδότηση – ως επί το πλείστον – δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη σε αυτήν την πρόβλεψη.

Όσον αφορά τους αρνητικούς κινδύνους, η πανδημία θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επίμονη ή σοβαρή βραχυπρόθεσμα από ό, τι υποτίθεται σε αυτήν την πρόβλεψη, ή θα μπορούσαν να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού.

Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία με τη σειρά τους θα επηρεάσουν το χρόνο και τη δύναμη της αναμενόμενης ανάκαμψης, αναφέρει η Κομισιόν.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η κρίση να αφήσει βαθύτερα σημάδια στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της ΕΕ, ιδίως μέσω εκτεταμένων πτωχεύσεων και απώλειας θέσεων εργασίας. Αυτό θα πλήξει επίσης τον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα αυξήσει τη μακροχρόνια ανεργία και θα επιδεινώσει τις ανισότητες, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά ότι “η πρόβλεψη παρέχει πραγματική ελπίδα σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας για όλους μας”.

“Η σταθερή αναμενόμενη ανάκαμψη της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι αλλάζουμε σελίδα για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση”.

`Μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως απώλεια θέσεων εργασίας, εξασθενημένος εταιρικός τομέας και αυξανόμενες ανισότητες. Θα έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε για να περιορίσουμε την ευρύτερη κοινωνικοοικονομική επίπτωση. Το πακέτο ανάκαμψης θα συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη της ανάκαμψης, υποστηριζόμενο από την εφαρμογή εμβολιασμού και μια πιθανή άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης”, τονίζει.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος επί των οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι παρουσιάζοντας τις προβλέψεις δήλωσε ότι παρά τις εμφανείς συνέπειες “επιτέλους υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ”.

“Με την αύξηση των εμβολιασμών τους επόμενους μήνες, μια χαλάρωση των μέτρων περιορισμού θα επιτρέψει την ενίσχυση της ανάκαμψης την άνοιξη και το καλοκαίρι”, αναφέρει.

“Η οικονομία της ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα προ-πανδημίας ΑΕΠ το 2022, νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως – αν και η παραγωγή που χάθηκε το 2020 δεν θα αντισταθμιστεί τόσο γρήγορα, ή με τον ίδιο ρυθμό σε ολόκληρη την Ένωση”.

“Αυτή η πρόβλεψη υπόκειται σε πολλαπλούς κινδύνους, που σχετίζονται, για παράδειγμα, με νέες παραλλαγές του COVID-19 και με την παγκόσμια επιδημιολογική κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, ο αντίκτυπος του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να δώσει ισχυρή ώθηση στις οικονομίες που επλήγησαν, η οποία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στις σημερινές προβλέψεις”, σημειώνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!