27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 20:02

Έως και τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια έως και τρεις φορές εφέτος για να καταπολεμήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten.

«Πιστεύω ότι θα ήταν σκόπιμο να γίνουν τουλάχιστον δύο ή και τρία βήματα», είπε ο Χόλτσμαν αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων. «Αυτά θα μπορούσαν να είναι μικρότερα, όπως 0,25 ποσοστιαίες μονάδες το καθένα. Εάν αυτό γινόταν μέχρι τον Δεκέμβριο, θα είχε ως αποτέλεσμα ότι έως το 2023 τα επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες, που είναι τώρα μείον 0,5%, θα ήταν σε θετικό έδαφος”, είπε ο Χόλτσμαν.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση των επιτοκίων θα εξακολουθούσε να αφήνει τα επιτόκια δανεισμού σημαντικά κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Ερωτηθείς για το πόσο θα επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει τα επιτόκια, ο Χόλτσμαν τόνισε:  «Η ΕΚΤ σίγουρα θα πρέπει να το συνεκτιμήσει στην απόφασή της τον Ιούλιο. Γιατί αυτή η αύξηση των επιτοκίων επιβεβαιώνει την εξαγγελθείσα πορεία της Fed. Αυτό αυξάνει τη διαφορά των επιτοκίων σε σχέση με την Ευρώπη, πράγμα που με τη σειρά της σημαίνει ότι η πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έχει αυξηθεί περαιτέρω».

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει πιθανώς να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο καθώς ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη  είναι προς το παρόν στο 7,5%.

Σήμα για αύξηση τον Ιούλιο και από τον Ρεν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Όλι Ρεν.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτές οι υψηλότερες τάσεις του πληθωρισμού που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, δεν θα εδραιωθούν», τόνισε ο Ολι Ρεν , σε συνέντευξή του στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου συμμετείχε σε σεμινάριο για την «Παγκόσμια Ευρώπη» .

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας είπε ότι «είναι λογικό ότι μάλλον νωρίτερα, κατά την άποψή μου τον Ιούλιο, θα αρχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια ,για την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής. Και θα περίμενε κανείς ότι όταν έρθει το φθινόπωρο, θα είμαστε στο μηδέν».

Ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «βλέπουμε κάποιες τάσεις στασιμοπληθωρισμού» και πρόσθεσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι νομισματικές αποφάσεις δεν θα εκτροχιάσουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα θα αποτρέψουν την παγίωση του πληθωρισμού»

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!