18.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 12:28

Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης μετά το διάλειμμα του Πάσχα

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωσαν αλματώδη άνοδο την Τρίτη, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ξανά μετά το Πάσχα, ακολουθώντας την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων την Παρασκευή και τη Δευτέρα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή τον Μάρτιο.

Η απόδοση των διετών ομολόγων της Γερμανίας, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μεταβολές των προσδοκιών για τα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,645%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,252% στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.

«Πρόκειται για αντίδραση στην πορεία των αμερικανικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα, ιδίως μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε αξιοσημείωτη δημιουργία θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Αντουάν Μπουβέ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ING.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι εργοδότες των ΗΠΑ διατήρησαν ισχυρό ρυθμό προσλήψεων τον Μάρτιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5%.

Και ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν κλειστές το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει για άλλη μια φορά τα επιτόκια, συμβάλλοντας στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων έπεσαν ουσιαστικά στο μηδέν μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, προκαλώντας την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για περαιτέρω χρηματοπιστωτικές αναταράξεις.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν αυξηθεί αλματωδώς από τις χαμηλές τιμές του Μαρτίου, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους ξανά στον πληθωρισμό.

Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 15 μ.β. την Παρασκευή και 4 μ.β. τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη υποχώρησε κατά 1 μ.β. στο 3,997%.

Ο εκπρόσωπος της ING ανέφερε επίσης ότι τα στοιχεία έρευνας από τη Fed της Νέας Υόρκης, τα οποία έδειξαν ότι οι καταναλωτές προετοιμάζονται για υψηλότερο πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην ανοδική πίεση στις αποδόσεις.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,12% την Τρίτη, κάτι που ώθησε τη διαφορά μεταξύ του γερμανικού και του ιταλικού κόστους δανεισμού να αυξηθεί ελαφρώς στις 186 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές βλέπουν τώρα 70% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, μια κίνηση που θα αύξανε την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει επίσης τις αυξήσεις.

Η τιμολόγηση της αγοράς την Τρίτη έδειξε ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι υπάρχει 80% πιθανότητα η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο και 20% πιθανότητα 50 μονάδων βάσης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη, όταν αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters θεωρούν ότι ο ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός πιθανότατα επιβραδύνθηκε στο 5,2% τον Μάρτιο από 6% τον Φεβρουάριο, ωστόσο πιστεύουν ότι ο δομικός πληθωρισμός – ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – αυξήθηκε στο 5,6% από 5,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!