26.7 C
Nicosia
Σάββατο 13 Απρίλιος 2024 | 16:35

Σχέδιο Μελόνι για κόκκινα δάνεια: Θα μπορούν να τα επαναγοράσουν «κουρεμένα»

Η ιταλική κυβέρνηση προωθεί μέχρι το τέλος του έτους ένα φιλικό προς τους δανειολήπτες μέτρο για τα κόκκινα δάνεια, ως μέρος της προσπάθειας της πρωθυπουργού Τζ. Μελόνι να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να οριστικοποιήσει ένα νέο πλαίσιο, που θα επιτρέπει σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν χρέη που κοκκίνισαν τα προηγούμενα χρόνια για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν από το Bloomberg να μην κατονομαστούν.

Ωστόσο, ο νέος νόμος θα μπορούσε να αναστατώσει περαιτέρω τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτές, σε μια χώρα που εξακολουθεί να ταλανίζεται από την αιφνιδιαστική επιβολή φόρου στα τραπεζικά υπερκέρδη, σημειώνει το πρακτορείο. Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στην πιθανότητα τα μέτρα να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ιταλίας.

«Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις από τα επισφαλή δάνειά τους, να τακτοποιήσουμε παλιά χρέη», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Αντ. Ούρσο στο Bloomberg News.

Η πρόταση είχε αρχικά διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου έτους από νομοθέτες κοντά στη Μελόνι και υποστηρίχθηκε από τον Ούρσο. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέβαλαν ξεχωριστό νομοσχέδιο για το θέμα. Ενώ το κοινοβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει τη συζήτηση των μέτρων τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να επιταχύνει την έγκριση του νομοσχεδίου.

Όπως συνέβη με τον φόρο στα απροσδόκητα κέρδη τραπεζών που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι βουλευτές της Μελόνι επιδιώκουν να περιορίσουν την κερδοσκοπία. Οι επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συχνά διεθνείς όμιλοι, αγόρασαν αυτά τα χρέη σε δραματικές συνθήκες και «κερδοσκοπούν στη δίδυμη αδυναμία» των τραπεζών και των δανειοληπτών, δουλεύοντας «με περιθώρια “καρχαρία”», τα οποία είναι «ειλικρινά απαράδεκτα», σύμφωνα με το προσχέδιο.

Κανόνες επαναγοράς

Οι επενδυτές συνήθως αγοράζουν τα δάνεια σε πακέτα μέσω τιτλοποιήσεων -συχνά με κρατική εγγύηση- για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας. Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, όπως αυτά από πιστωτικές κάρτες, αλλάζουν χέρια για λιγότερο από το 10% της ονομαστικής αξίας, ενώ τα χρέη με κάλυψη σε ακίνητα και άλλα χρέη που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία πωλούνται σε υψηλότερες τιμές.

Ο νέος νόμος θα επιτρέπει σε Ιταλούς δανειολήπτες με χρέη κάτω των 25 εκατομμυρίων ευρώ που κοκκίνισαν μεταξύ 2015 και 2021 να τα επαναγοράσουν από τα funds που τα εξαγόρασαν από εγχώριες τράπεζες πριν από το τέλος του περασμένου έτους. Οι οφειλέτες θα πληρώσουν ένα premium 20% επί της τιμής που αγόρασε το fund το δάνειο, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε το κόμμα της Μελόνι.

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιορίζει τη μέγιστη ανάκτηση των καλύτερων πιστώσεων, ενώ στα δάνεια όπου οι ανακτήσεις είναι χαμηλές, παραμένουν αμετάβλητα -αυτό επηρεάζει τη στρατηγική των επενδύσεων που έκαναν», δήλωσε ο Τζ. Κονσόλι της δικηγορικής εταιρείας Chiomenti.

«Εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τους κανόνες, τα funds πιθανότατα θα σταματήσουν να επενδύουν, οι τράπεζες θα δυσκολεύονται περισσότερο να πουλήσουν τα επισφαλή δάνειά τους και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητά τους να χορηγούν νέα δάνεια», είπε ο Κονσόλι.

Το μέτρο μπορεί να είναι πλήγμα για την ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία έχει προσελκύσει δεκάδες διεθνείς αγοραστές από το 2015. Τα διεθνή κεφάλαια έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν επισφαλή δάνεια που κατείχαν ιταλικές τράπεζες τα τελευταία οκτώ χρόνια, επιτρέποντάς τους να ξεφορτωθούν δύσκολα ανακτήσιμες θέσεις.

Οι εκχωρήσεις συνέβαλαν στη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης των ιταλικών τραπεζών από 341 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2015 σε μόλις 58 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με εκθέσεις της PricewaterhouseCoopers.

Ο νόμος θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στις εγγυήσεις που παρέχει το κράτος για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτώσουν χρέη περίπου 110 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος «GACS», οι τράπεζες είναι σε θέση να ομαδοποιούν επισφαλή δάνεια σε τίτλους προς πώληση, ενώ αγοράζουν κρατική εγγύηση για τις λιγότερο επικίνδυνες μερίδες, προκειμένου να τα κάνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές.

«Στην τρέχουσα μορφή του, είναι αναπόφευκτο ότι ο νόμος θα επιβαρύνει το GACS, αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος», είπε ο Κονσόλι.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – Στέλνουν αντιτορπιλικά στην περιοχή οι ΗΠΑ

Άμεση επίθεση αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, από τις ιρανικές δυνάμεις μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Για τον...

ΔΝΤ: Πώς επηρέασαν τις οικονομίες παγκοσμίως τα υψηλά επιτόκια

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο αύξησαν σημαντικά τα επιτόκια την περασμένη διετία για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά η ύφεση που θεωρούσαν πολλοί...

Χρυσός: Τι κρύβει η πρόσφατη «λάμψη» του – Τα «στοιχήματα» για 3.000 δολ. και οι φόβοι

Τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει ένα ισχυρό ράλι σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η τιμή του χρυσού τον Απρίλιο του 2023...

Λιβύη: Μάχες στην καρδιά της Τρίπολης

Ένοπλες ομάδες με επιρροή ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, πανικοβάλλοντας πολλούς ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι...

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν

Νέους φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Χεζμπολάχ, λιβανική παράταξη προσκείμενη στην Τεχεράνη, εκτόξευσε ομοβροντίες ρουκετών...

Σίδνεϊ: Πολλαπλές επιθέσεις με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο-Συνελήφθη ο δράστης

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από ένα εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, μετά από υποψίες για επίθεση με μαχαίρι, όπως ανέφερε η ειδησεογραφική σελίδα news.com.au. Μία αστυνομική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!